24 Април 2024 г. Сряда

Цацаров още не се чувства назначен, чака указа на Плевнелиев

2012-12-21 10:12:00

 "Все още запазвам статута си на кандидат за главен прокурор", заяви председателят на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, чиято кандидатура за обвинител номер едно беше одобрена от 18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след 11-часово заседание вчера.

Цацаров обясни, че финалното решение е на президента Росен Плевнелиев, който трябва да издаде указ за назначаването му след предложение на правителството на съдебната власт. Най-вероятният нов главен прокурор отказа да коментира процедурата, с която бе избран, с мотива, че не той е избрал правилата за гласуване. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.


Цацаров предпочете да отговаря с въпроси на въпросите, които му бяха зададени след гласуването на ВСС.

 

Той определи завършилата днес процедура за избор на нов главен прокурор като „доста оспорвана“ и „борба на кандидати и концепции, които заслужават уважение“. Висшият съдебен съвет излъчи днес своя фаворит за главен прокурор чрез електронно гласуване по реда на гласуване на кандидатурите в деловодството. Така реално на вот бе подложена единствено и само кандидатурата на Сотир Цацаров, а останалите двама кандидати – Галина Томова и Борислав Сарафов, не разбраха колко от кадровиците на съдебната система ги подкрепят.

„Ние сме в пълна неяснота за това колко от тези, които са ни предложили, са ни подкрепили“, заяви Тонева. Нейната кандидатура и тази на Сарафова бяха предложени от по петима членове на ВСС, а де факто едва шестима души не подкрепиха кандидатурата на Цацаров.

Галина Тонева обясни, че неяснотата около това колко души са подкрепили останалите двама кандидати, е проблем на начина на гласуване, който тя е изтъквала няколко пъти.

И Тонева, и Сарафов заявиха, че все още са обмислили дали ще протестират решението на ВСС. „Не съм мислил. Ще се наспя, ще направя анализ и ще преценя дали се чувствам ощетен“, заяви Борислав Сарафов. Тонева допълни, че на този етап остава на поста си на заместник-главен прокурор ди встъпването в дружност на новия главен обвинител.

Тя обясни, че ще спази обещанието си и след издаването на указа на президента ще подаде оставка и ще остави на преценката на новия топ обвинител дали да я остави в екипа си.

Цацаров от своя страна не коментира еднозначно как ще се почувства, ако Европейската комисия излезе с извънреден доклад за България заради процедурата по избор на главен прокурор. Тази седмица от Брюксел заявиха, че следят с особено внимание избора на нов главен обвинител и не изключиха възможността за нов мониторингов доклад, макар че до този момент такова решение не е взето.

Повече от две трети от членовете на ВСС гласуваха за Сотир Цацаров и спрямо закона той се счита за избран за главен прокурор, заяви Соня Найденова, член на ВСС в отговор на въпрос защо не са били гласувани останалите двама кандидати. Тя не посочи за кой точно закон става дума.

Сотир Цацаров бе сочен за фаворит на изпълнителната власт още от началото на процедурата по избор на главен прокурор, а вътрешният министър Цветан Цветанов го нарече „любимия ми прокурор“. Днес излъченият от ВСС обвинител номер едно за пореден път повтори тезата си, че фаворизирането му му е донесло много повече негативи, отколкото позитиви.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати