19 Април 2024 г. Петък

Гърците ще изкарат бедна Коледа – със 150 евро за трапезата

2012-12-20 14:08:03
Гърците ще изкарат една по-евтина, но по-бедна Коледа, пишат гръцките вестници.

От първата си страница "Вестник на редакторите" коментира, че страните от европейския Юг ще прекарат "черна Коледа", след като икономическата криза в еврозоната разори средната класа. 

Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40 на сто, а домакинствата се ограничават да купуват само най-необходимото, пише вестникът.

Данните за Гърция показват, че коледният оборот е паднал с 65,3 на сто от 2008 г., което връща страната на нивото от 1960 г.

Според информация на в. "Елефтерос типос" търговският оборот за празниците през тази година ще падне до 7,6 милиарда евро от 21,9 милиарда евро през 2008 г.

Солунският в. "Македония" отбелязва, че трапезата за празника ще струва 151,56 евро, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато цената й е била 158, 93 евро.

Намалението се дължи на поевтиняване на свинското месо и на зеленчуците. Въпреки ниските цени обаче хората не пазаруват, посочва изданието.

С коледна тематика, но с друга насоченост, е и водещата новина на в. "Та неа". Изданието посочва, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е направил коледен подарък на Гърция с решението си банката да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на кредити за търговските банки.

В. "Катимерини" коментира решението на Драги като поредното положително послание, след като във вторник международната рейтингова агенция Standard & Poor's увеличи с шест степени рейтинга на страната. Като следствие от действията на ЕЦБ се очаква намаляване на лихвите на кредитите към компании и домакинства в Гърция, отбелязва вестникът. По-важното е, че се изпраща послание към пазарите, че европейските институции вече вярват на Атина, пише "Катимерини".

Решителността на еврозоната по отношение на гръцкия проблем е окуражаваща, смятат от рейтинговата агенция Fitch, пише в. "Имерисия". Според агенцията опасността за излизане на Гърция от зоната на еврото се е отдалечила, пише БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати