24 Април 2024 г. Сряда

Доживотен затвор без право на замяна за Сумиста

2012-12-20 13:04:53

Доживотен затвор без право на замяна за Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов-Кеца и Георги Вълев постанови Шуменският окръжен съд по делото „Килърите“. 

Считаният за лидер на организираната престъпна група за мокри поръчки Стоянов бе признат за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда. 

За това, че е ръководил организирана престъпна група, Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода. 

За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Сумиста получи присъди от 3 до 10 години. Подсъдимият ще изтърпи най-тежката присъда. 

По пет обвинения е признат за виновен и Васил Костов, който също е осъден да лежи доживот. 

Съдът призна Георги Вълев за виновен, че е подбудител за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи присъди доживотен затвор без право на замяна.

Съдът оправда Георги Вълев по обвинението за палеж на колата на адвокат Лупов, но го намери виновен в извършване на лихварство, от което е придобил неправомерни доходи от 159 980 лева. Магистратите постановиха конфискация на част от имуществото на Вълев и глоба от 8 000 лева. 

На 17 години затвор за убийството на Румен Рачев е осъден Янко Попов – Туцо. 

Петър Атмаджов бе признат за невиновен за това, че е улеснил Владимир Филев да умъртви Петър Лупов, че е бил помагач при убийството на Румен Рачев, че е бил помагач при причиняването на телесна повреда на Петър Лупов и за това, че е улеснил палежа на автомобила на Петър Лупов, предаде „Фокус“. 

Съдът го призна за виновен за побоя на Али Салем Али, за което получи 3 години лишаване от свобода, както и за държане на боеприпаси и оръжие - 4 години лишаване от свобода. Общото наказание на Петър Атмаджов е 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо заведение от открит тип.

Съдът призна Райчо Стойнев за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи 15 години лишаване от свобода, както и за придобиване на боеприпаси, за което присъдата е 3 години лишаване от свобода. Общото му наказание е 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо заведение от закрит тип.

Съдът постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Туцо, Васил Костов и за Георги Вълев. На другите двама обвинението поиска съответно доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев. 

Процесът започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани бяха близо 150 свидетели. 

Шестима са обвиняемите по делото "Килърите" - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са изправени пред съда за убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Присъдите на групата за мокри поръчки  подлежат на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна. 

Предвид обявените присъди съдът потвърди мерките за неотклонение на Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Това определение подлежи на обжалване в 7-дневен срок също пред Апелативен съд-Варна.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати