25 Април 2024 г. Четвъртък

Информационната кампания за цифровизация започва днес

2012-12-20 09:32:59

До края на настоящата седмица ще започне информационната кампания за въвеждането на цифрова ефирна телевизия в България, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МИЕТ).

Крайният срок за завършване на цифровизацията е 1 септември 2013 година, но нашата страна вече поиска отсрочка от Европейската комисия до 2015 година. В момента Брюксел обмисля молбата, защото ако сегашният срок се запази, най-вероятно страната ни няма да се справи, а всяко закъснение ще води до глоби от страна на ЕС.

Кампанията трябва да продължи малко над два месеца - до март 2013 година. Тя ще включва излъчване на телевизионни и радио клипове, образователни филми, разпространение на информационни брошури и публикации в българската национална и регионална преса.

До началото на новата година трябва заработи и специализирана интернет страница и телефонна линия, чрез които гражданите ще могат да се информират за подробностите около цифровизацията.

“Целта на кампанията е хората да са наясно предварително какви действия трябва да предприемат до реалното преминаване изцяло към цифрово излъчване от 1 септември 2013 година”, заяви ръководителят на проекта Вера Джамбазова от обединението “Ти Си Ти Ви”, което спечели конкурса през ноември, предаде bTV.

Преминаването на изцяло цифрова телевизия трябва да стане на три етапа. До март, 2013 година, българските граждани следва да са информирани, че се въвежда изцяло цифров сигнал. Всеки българин ще прецени дали му трябва нов телевизор с цифров приемник или декодер, с който да улавя новия сигнал. За да приемат новия тип сигнал, по-старите телевизори ще имат нужда от монтирането на специални set top box устройства.

От март 2013 година цифровият сигнал ще бъде пуснат, а на 1 септември аналоговият сигнал ще бъде спрян.

От 1 март до 1 септември 2013 година ще преходен период, през който ще вървят и цифровият, и аналоговият сигнал. Това означава, че всеки българин ще може да гледа телевизия по един от двата начина, според това с какъв телевизор разполага.

От началото на септември ще има безплатни до 15 национални цифрови програми, които ще могат да приемат чрез антена и цифров телевизор или чрез декодер.

Социално слабите българи ще получат безплатно цифров декодер, като това беше утвърдено с решение на Министерския съвет. Предвижда се всички граждани, които имат право на енергийни помощи, да получат ваучер, с който да вземат своя цифров декодер и да го монтират на своя телевизор. Така те ще могат да гледат безплатно ефирна телевизия.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати