24 Април 2024 г. Сряда

Половин България под снежна блокада

2012-12-20 08:51:56

Обилен сняг продължава да вали в Източна България, придружен от силен северен вятър, който причинява виелици и образува големи преспи, съобщава БНТ.

Оранжев код заради силни снеговалежи, поледици и бурен вятър е обявен за 12 области в страната. Предупреждението важи за Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол.

През нощта в източната половина от страната обстановката остана много сложна.

Бедствено положение е обявено в Шумен от 21 часа вчера. Всички пътища са затворени. На шест сигнала през нощта е отговорила Гражданска защита в района на шуменското село Кюлевча. Снегът в област Шумен е с покривка 50-70 см. Температурите са между -8 и -12.

В област Силистра зимната ваканция за учениците започна два дни по-рано.

Неучебен е денят и в Сливен, където вятърът достига до 30 метра в секунда, което е до 120 километра в час.

В област Варна вятърът достига до 14-18 метра в секунда. Второ денонощие варненското пристанище е затворено. Пътят Варна-Добрич също е затворен.

Обстановката в област Бургас е усложнена, но за сега няма предпоставки за обявяване на бедствено положение. Към настоящия момент са затворени за движение на автомобили пътищата Ришки проход, Бургас- Варна,  Карнобат-Петолъчката и временно Бургас- Айтос, заради закъсали автомобили.

От тази нощ е в сила забрана за движение на МПС над 3,5 тона по Републиканската пътна мрежа в област Бургас. ОбщинаРуен от 5 и 30 тази сутрин е останала без електричество. Екипи на ЕВН пътуват към мястото на аварията. Невралгична точка остава и община Несебър, където повреда на далекопровода Старо Оряхово- Кошарица остави без ток гр. Обзор и селата Кошарица, Паницово, Преселци и Раковсково.Вече цяло денонощие екипи на НЕК работят за отсраняване на аварията.

Късно снощи три автобуса закъсали в района на с. Баня, общ. Несебър бяха изведени като два от тях благополучно пристигнаха в Бургас, а третият във Варна. В образувалата се колона е попаднала и линейка с пациент. Същата е измъкната от снежния капан и извозена до най-близкото лечебно заведение в област Варна. В момента екипи на Пожарната и Гражданска защита помагат за извеждането и на няколко автомобила в пътния участък Бургас-Варна. Две родилки от с.Чубра, общ. Сунгурларе и с. Гълъбец, общ.Поморие са били извозени до МБАЛ- Бургас, късно снощи от екипи на Гражданска защита. Въпреки затрудненията по придвижване до лечебното заведение и двете са добро състояние.

В останалите общини в областта обстановката е спокойна. Ситуацията в морските общини, които пострадаха при бедствието февруари тази година, сега е нормална. Навсякъде в областта има снежна покривка, техниката на снегопочистващите фирми не е спирала работа.

В Разград е обявено бедствено положение. Вятърът достига до 18-20 метра в секунда.

Пътят Петолъчката-Карнобат е затворен, тъй като видимостта е почти нулева. Очаква се пътят да бъде отворен към 9 часа сутринта.

В областите (10) Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора са затворенивсички третокласни пътища за всички видове моторни превозни средства.

Общо 159 снегопочистващи машини са работили през нощта на територията на Столична община, съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Направени са обработки със смеси срещу заледяване приоритетно на всички улици, по които се движи масовия градски транспорт в София, както и на опасни и стръмни участъци.

Във високите части в районите Панчарево и Витоша освен обработки срещу заледяване е извършено и избутване на снежни маси от пътните платна. Пътищата „Драгалевци - Алеко" и „Бояна - Златни мостове" са опесъчени. Изпълнява се и почистване на прилежащите пространствата на спирките на масовия градски транспорт и на подлезите.

Към момента градският транспорт се движи нормално при зимни условия.

Всеки, който планира да тръгне на път, може да получи информация за обходни маршрути в Кризисния щаб в Ситуационния център на Агенция пътна инфраструктура на телефон 0 700 130 20.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати