20 Април 2024 г. Събота

Страни с парични проблеми пускат гражданство за продан

2012-12-20 07:55:04

След началото на финансовата криза през 2008 г. страните с икономически проблеми започнаха активно да прилагат програми от типа "пари срещу гражданство" и разрешителни за продължителен престой на инвеститори, посочва Ройтерс.

В момента българският парламент също прави преглед на закон, приет миналия месец, на който президентът на страната наложи вето, и който би позволил на чужденци, инвестирали най-малко 650 хиляди долара в местни компании да станат български граждани, пише Ройтерс. Съседна Македония обяви сходни намерения само няколко седмици след България.

Пак през ноември Австралия също обяви, че през следващите месеци ще обяви програма за привличане на инвестиции, насочена предимно към бизнесмени от Индия. Потъналата в дългове Испания неотдавна обяви плановете си да предложи постоянно разрешително за престой на инвеститори, закупили имот на стойност над 160 хиляди евро.

 В момента четири страни предлагат гражданство срещу инвестиции, пише Ройтерс. Това са Антигуа и Барбуда, островната държава Сейнт Китс и Невис, Доминиканската общност и в по-ограничен вариант - Австрия. Най-малко още 20 държави, в това число Канада, САЩ и Ирландия, предлагат статут на постоянно пребиваващи на чужденци - и евентуално гражданство - в замяна на значителни инвестиции в местната икономика. Условията понякога са свързани с броя на разкритите работни места от чуждестранния инвеститор.

 

Канада вече депортира няколко китайски граждани, влезли в страната с паспорти от Доминиканската общност. Сред депортираните е бил и човек, който в продължение на десет години е бил в списъка на най-търсените от китайските власти престъпници заради борсови измами, предаде Ройтерс.

Миналия месец Антигуа и Барбуда обявиха, че предлагат на заможни чужденци гражданство срещу инвестиции в размер на 250 хиляди долара плюс всички такси за обработване на молбите и проучване. Чуждестранните инвеститори, които станат граждани на Антигуа и Барбуда, ще имат право да гласуват,да развиват бизнес и след време да се кандидатират за изборни длъжности. За потенциалните нови граждани на малката островна страна - предимно от Китай, Русия и Близкия изток - е привлекателен и фактът, че с паспорт, издаден от Антигуа и Барбуда те ще имат правото да пътуват без визи за 140 страни по света.

Според официални източници властите в Антигуа и Барбуда се отнасяли изключително сериозно към проучването на кандидатите за гражданство. Кандидати от Иран, Северна Кория и Сирия няма да се допускат. През следващите три години по тази програма в хазната на Антигуа и Барбуда - страна с население едва 90 хиляди души и БВП от 1,1 милиарда долара - се очаква да постъпят поне 185 милиона долара, заявил за Ройтерс официален източник.

Ирландия прекрати своята програма за издаване на ирландски паспорти срещу инвестиции през 1998 г. и сега предлага само разрешителни за постоянен престой. Черна гора за кратко време също прилагаше сходна схема, но тя бе прекратена през 2010 г., когато стана ясно, че сваленият от власт заради нарушаване на човешките права и корупция бивш тайландски премиер Таксин Шинаватра е сред хората, получили паспорт в тази балканска страна, предаде БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати