26 Април 2024 г. Петък

Петър Щурм Константинов, политолог: 2012 - годината, в която доверието в ГЕРБ спря да пада и просто рухна

2012-12-19 17:04:54
На финала на годината "Дневник" направи анкета сред политолози и социолози, които обобщават тенденциите, скандалите, изненадите на 2012 г. Четете техните мнения всеки ден. Прогнозите им за 2013 ще публикуваме веднага след Нова година. 

С какво ще запомните тази политическа година?


- Много тежка и трудна година за всички. В икономически и социален аспект страната показа, че е далеч от излизането от кризата – рекордна безработица, никаква перспектива за младите, никакво раздвижване в икономиката. В партийно-политически аспект – годината, в която доверието в ГЕРБ спря да пада и просто рухна.

Кой според вас е скандалът на 2012?

- 2012 беше пълна със скандали, голяма част от които свързани със съдебната система и вмешателството на другите власти в нея. Според мен всичко това е един скандал.

Какво ново научихте за съдебната система покрай изборите на Висш съдебен съвет, на главен прокурор и уволнението на съдия Мирослава Тодорова?

- Качествено нищо ново – изпълнителната власт се опитва да окупира съдебната. Разликата е в количествено отношение – толкова много, толкова нагло и толкова силно не се е случвало досега.

Какво показаха гражданските протести?

- Показаха предимно гражданска енергия за промяна.

Има ли промяна в гражданското общество? 

- Гражданското общество е механизъм, много по-сложен от един или няколко граждански протеста. Всъщност те могат да са и напълно несвързани. За да се даде оценка на гражданското общество, е необходим по-дълъг период от време. Мога със сигурност да кажа, че съществува енергия за положителна промяна в гражданското общество – дали тази енергия ще създаде резултат, ще можем да кажем след година-две.

Кои постижения и гафове на правителството бихте откроили?

- Правителството нямаше особени постижения през тази година. Фактически единственото наистина значимо постижение на това правителство, изобщо през целия мандат, е подобряването на пътната инфраструктура. В почти всички други значими направления правителството се представя слабо.

За гаф ми е трудно да говоря, но това, което се случи, без правителството да се усети, е, че загуби 100% от подкрепата си навън. Това заедно с разбиването на образа на Бойко Борисов поставя ГЕРБ в пълна безизходица.

Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?

- Позитивно. Хората почти забравиха кой го е "назначил" и кой му е бил предшественик. Това показва, че президентът Плевнелиев върши добра работа. Най-радостното е, че за разлика от предшественика си  е особено активен в посещенията си на Запад от границата. Струва ми се, че ще е полезно, ако прояви повече инициативност и използва "меката" си власт по отношение на публичните политики в областта на икономиката, администрацията. В крайна сметка, ако от кръговете на ГЕРБ може да излезе само един кадърен човек, поне да го използваме навсякъде.

Какво се случи с левицата и с десницата?

- Левицата успя да се прегрупира и да влезе в бойна готовност. БСП в момента е близо до върха на рейтинга си и дори води общественото недоволство – нещо, което никой не би повярвал преди 3 години, че днес ще е факт.

Десницата бавно започна да се предефинира. Отвори се десен вакуум, след като стана ясно, че ГЕРБ не е дясна партия и не води десни политики. С известно закъснение двете партии в "Синята коалиция" – СДС и ДСБ, реагираха на това и спряха подкрепата си. Приблизително в същото време се появи и нов десен избор – "България на гражданите" на Меглена Кунева. Към този момент ситуацията изглеждаше много здравословна за създаването на наистина здрава десница в България, пък била тя и съставена от няколко различни партии. За съжаление тогава процесът на предефиниране изведнъж беше съсечен от водения отвън преврат в СДС, вътрешната слабост на ДСБ и свръхбавното начало на "България на гражданите". Вече е късно за създаване на още един десен проект, така че големите въпроси в дясно са дали "Демократи за силна България" ще покажат сила и дали "Движение "България на гражданите" ще покаже движение.

Кои нови политически формации ще следите с внимание догодина?

- По принцип всички. По-конкретно партията на Кунева стана интересна с решението си да обяви, че няма при никакви обстоятелства да прави коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС. Това създава специфична динамика около тях – вече трудно могат да бъдат разглеждани като евентуален коалиционен партньор на ГЕРБ или БСП и ДПС. ДСБ също могат да направят подобно изявление и да създадат подобна динамика около себе си. Другото интересно поле е полето на национализма – по принцип там има място само за една парламентарна партия или коалиция, но в момента изобщо не може да се предполага коя ще е тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати