29 Март 2024 г. Петък

Депутатите все още не могат да разделят изборната баница

2012-12-19 07:28:15

ГЕРБ очаква БСП и ДПС да спрат с обидите към управляващите заради промените в Изборния кодекс и още веднъж да седнат за преговори с ясни аргументи, заяви депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова.

 

Тя допълни, че очаква и извинение. От миналата седмица в Народното събрание текат скандали заради Изборния кодекс. Опозицията и управляващите се обвиняваха един друг в опити за манипулация и нежелание за диалог.

 

По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев мнозинството не желае да налага силово волята си. Според него левицата и хората на Доган правят всичко възможно измененията да влязат за обсъждане в пленарната зала и съответно приети един месец преди вота догодина. Това може да означава, че бившите партньори в тройната коалиция се готвят да манипулират изборите, смята той.

 

Миналата седмица опозицията бойкотира гласуването на измененията в изборното законодателство и не спести по-остри критики към ГЕРБ. БСП обвини управляващите, че се готвят да подменят вота на народа.

Чрез експеримент с импровизирана интегрална бюлетина, попълнена от журналисти, ГЕРБ се опитаха да покажат как би могло да се фалшифицират и контролира гласуването в секционните комисии, ако бъде прието предложението на Мая Манолова от левицата върху пликовете с бюлетините да се подписват председателят и секретарят на комисията.

 

На всички нива политическите сили имат свои застъпници и наблюдатели, отбеляза още Фидосова в отговор на критиките, че ГЕРБ се отказват от ангажиментите си да изпълнят препоръки на ОССЕ в тази посока.

ГЕРБ да спрат с маймунджилъците, пък призова Мая Манолова. Компромис с демокрацията няма да направим. Технологията на измамата очевидно е в техните глави, допълни червената депутатка, цитирана от партийния пресцентър.

 

Според нея ГЕРБ трябва да се извинят на българските граждани. По думите на Манолова управляващите дължат извинение не само заради безобразния Изборен кодекс, но и заради замразяването на доходите, майчинските и детските, заради фалирането на бизнеса и заради липсата на коледни добавки за пенсионерите.

 

„ГЕРБ посегнаха и на най-демократичното право на гражданите – веднъж на четири години да кажат кой иска да ги управлява. Управляващите се готвят да подменят реалния вот на хората”, добави Манолова. По думите й това е отчаян жест на хора, които не се надяват на подкрепа, а на изборни правила.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати