Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow България arrow Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

  Print E-mail
2012-12-19 07:16:35
източник: dnes.bg

"ГЕРБ да се извини на хората", призовава в интервю за "Труд" секретарят на ПГ на "Коалиция за България" Мая Манолова.

"Ръководи ги единствено и само техният партиен интерес, а той е - на всяка цена и с всички средства да спечелят следващите парламентарни избори", твърди г-жа Манолова.

Промените в Изборния кодекс ще влязат отново в пленарната зала най-рано през февруари - март догодина, заявяват пред "Труд" високопоставени източници от ГЕРБ.

Гласуването на кодекса забуксува, след като миналата седмица опозицията в лицето на БСП, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака" бойкотираха гледането на текстовете с аргумента, че управляващите отхвърлят всички техни предложения. Вчера председателят на Правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова, заедно с юристите от групата на ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов, Димитър Лазаров и с шефа на депутатите от мнозинството Красимир Велчев, дадоха пресконференция, от която стана ясно, че няма да направят компромис пред исканията на опозицията. Те отново заявиха, че са се съобразили с всички препоръки на ОССЕ, с изключение само на безплатното излъчване на предизборните кампании в държавните медии.

Управляващите категорично отхвърлиха твърденията на опозицията, че в ръководствата на изборните комисии (председатели, зам.-председатели и секретари) ГЕРБ са нагласили само свои представители. И раздадоха списъци, от които става ясно, че съгласно действащия изборен кодекс сумарно ГЕРБ имат общо 31 ръководни позиции, БСП - 20, ДПС - 22, СК - 5, "Атака" - 12, а НДСВ - 3.

Българското правителство пресече желанието на Македония да започне преговори за членство в ЕС, пише "Сега". Управляващите поискаха от Скопие договор за добросъседство на основата на Декларацията от 1999 г., с която двете страни си дават взаимно гаранции, че ще възпрепятстват враждебната пропаганда и сепаратизма. Държавният глава и премиерът настояха още за прекратяване на кражбите на история и на антибългарската реторика и за съвместни чествания на общи исторически фигури и събития. Към изискването за договор Николай Младенов добави провеждането на съвместни заседания на двете правителства и работни групи за разрешаване на най-невралгичните проблеми.

Нашата южна съседка Гърция няма никакъв интерес от сближаване между България и Македония, тъй като си има голямо славянско малцинство и не желае то да се самоопределя нито като българско, нито като македонско. Атина успя много ловко да прикотка българското правителство за единен фронт спрямо Македония. И накрая излезе, че тяхната позиция е и наша.

"Висшият съдебен съвет окончателно минира избора на главен прокурор", коментира "Сега". ВСС не събра смелост да промени правилата за избор на главен прокурор и утре ще се гласува електронно въпреки съмненията за възможна манипулация на вота, твърденията, че се обслужват конкретни кандидати, както и призивите на тримата номинирани.

На вчерашното заседание на съвета трима членове - Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова и Камен Иванов, внесоха предложение за промяна на вота и гласуване с интегрални бюлетини. Мнозинството обаче го отхвърли с 12 гласа против и запази електронното гласуване.

По този начин съветът постави тримата кандидати - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, в неравнопоставено положение - защото системата не позволява да се гласува едновременно, както би било с бюлетина, и така всички ще могат да видят какъв е вотът за първия и втория и да се ориентират как да гласуват, ако има задкулисна договорка за избор или провал на определен човек. Освен това няма никаква гаранция, че един член на ВСС няма да гласува "за" и трите пъти и накрая броят на гласовете може да надхвърли броя на хората в съвета. Ако това се случи, вариантите са два - или от всички кандидати да бъде отнет равен брой гласове, колкото е превишението, или изборът да се обяви за невалиден. За да има нов главен прокурор са нужни 17 гласа от общо 24.

"Стъпваме на енергийния пазар в Босна и Херцеговина". Българска компания стъпва за първи път на този пазар, информира "Новинар". Очаква се да бъдат изпълнени проекти за над 1 млн. лв. до края на следващата година. Това съобщиха от Централната енергоремонтна база (ЦЕРБ ЕАД), която е изпълнител. Другата новина на вестника, обвързана с енергетиката, е свързана със съобщението на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който обяви, че ДКЕВР ще намали цената на природния газ с близо 10 на сто след Нова година.

Средно по 1,585 млрд. долара "мръсни пари" са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии със статут на данъчен рай, пише базираният във Вашингтон неправителствен институт Global Financial Integrity (GFI), съобщава "Труд". Това са пари, натрупвани от корупция или укриване на доходи, като от изчисленията са изключени печалбите от организирана престъпна дейност, трафик на наркотици, хора и оръжие или проституция. Произходът на сумите е от несанкционирано надуване на цени и манипулиране на търговски сделки - средно по 477 млн. долара за всяка от първите десет години на века. Кулминацията на тази дейност е достигната през 2007 г. - 1,166 млрд. долара "черни пари" само по това "перо".

В класирането според доклада за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики, България е на 38-о място, като от страните в ЕС единствено Полша е пред нас на 17-о място с малко над средно 4 млрд. долара, изнасяни от страната всяка година.

Допусната е съществена техническа грешка при публикуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване в "Държавен вестник", обяви председателят на НС Цецка Цачева в началото на вчерашното пленарно заседание, пише "Дума". Грешката ощетява безработните със 100 млн. лева. Сумата на дефицита на фонд "Безработица" е изписана като 63 030 200 лв., а става въпрос за 163 030 200 лв. Поправката ще бъде направена с вярно изписване на сгрешеното число и ще бъде публикувана отново в "Държавен вестник". Цачева обеща да уведоми за поправката и президента 
Росен Плевнелиев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?