19 Април 2024 г. Петък

Проучване: Поне $1.6 млрд. "черни пари" напускат всяка година България

2012-12-18 20:46:53
Средно по 1.585 млрд. долара "мръсни пари" са напускали България в периода 2001-2010г. към офшорни сметки и територии със статут на данъчен рай. Става дума за средства, натрупвани от корупция или укриване на доходи, но от изчисленията са изключени печалбите от организирана престъпна дейност, трафик на наркотици, хора и оръжие или проституция.

Основната част от тези средства идват от несанкционирано надуване на цени и манипулиране на търговски сделки - средно по 477 млн. долара за всяка от първите десет години на века, като пикът е бил достигнат през 2007г - 1.166 млрд. долара "черни пари" само по това "перо".

Това твърди обширно проучване на базираният във Вашингтон неправителствен институт Global Financial Integrity (GFI). Във вторник бе разпространен докладът му за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики. Той обхваща общо 143 държави, като останалите няколко десетки - и предимно развити - икономики не попадат в него, защото при тях няма отлив на такива средства.

Като цяло, от развиващите се страни така са "изтекли" близо 6 трилиона долара. Иначе казано, за всеки долар международна помощ, изпращана там, тези икономики са губели по 10 долара от корупция, слаби митници и незаконни търговски манипулации. Сред тях недостижим лидер е Китай - за десет години от страната са били изнесени $2.74 трилиона. Русия е пета със $152 млрд.

В класирането България е на 38-о място (след Гватемала и преди Хърватия), като от страните в ЕС единствено Полша е пред нас на 17-о място с малко над средно 4 млрд. долара, изнасяни от страната всяка година. От съседите ни Турция е на 25-о място (2.896 млрд. долара), далеч по-малката икономика на Сърбия е създавала "незаконен финансов износ" от по 5.144 млрд. долара годишно, твърдят авторите.

 


Докладът е дело основно на Дев Кар - главен икономист на GFI, който е бивш главен икономист на Международния валутен фонд и е прекарал във фонда 32 години, работейки основно с макроикономически и статистически данни в централата и в различни държави по света. На основата на нова методология, използвана в доклада, авторите предупреждават, че изчисленията им са доста консервативни и реалните суми всъщност са най-вероятно много по-големи.

От  GFI се опитват да сравнят средствата, влизащи в една страна от кредити и преки чуждестранни инвестиции, и финансите, излизащи за търговия, парични трансфери и други изнасяни приходи. Използвани са данни за официалния баланс на плащанията и търговията, изпращани в МВФ от страните членки, както и информацията от Световната банка за външните дългове на тези държави. В доклада са демонстрирани четири методи за изчисление на получената разлика и според най-спорният от тях - този на Световната банка - посочва впечатляващата сума от 40.523 млрд. долара "незаконни средства", изнесени от България. По това изчисление отново пикът се пада през 2007-2008г. (съответно, 10.510 и 11.980 млрд. долара).

От GFI обаче прилагат по-прецизен, според тях, подход. Но и при него крайният резултат отново е неприятен за България - за миналото десетилетие от икономиката са изтекли общо 15.854 млрд. долара. В сметката им няма данни за 2010г., а пикът е през 2007г ($4.218 млрд) и 2008г. ($4.738 млрд.)

Според авторите по принцип около 80% от тези средства са формирани чрез счетоводни манипулации, неплатени мита, "кухи" фирми, изкуствено завишени цени и особено от слаб контрол на това какво се случва с ценообразуването по веригата фирми на голям холдинг или международна корпорация. В този смисъл споменатите милиарди долари не е задължително да са от корупция или укрити доходи, а може да са от източени към офшорни сметки средства още по веригата преди една стока или услуга да е реализирана в България.

Откъде изнасят най-много "черни пари"
(2001-2010г.)

Китай - $2.74 трилиона
Мексико - $476 млрд.
Малайзия - $285 млрд.
С. Арабия - $210 млрд.
Русия - $152 млрд.
Филипини - $138 млрд.
Нигерия - $129 млрд.
Индия - $123 млрд.
Индонезия - $109 млрд.
ОАЕ - $107 млрд.
-----
България - $16 млрд.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати