29 Март 2024 г. Петък

Управлението на ГЕРБ е като делтапланер – накъдето духа вятърът

2012-12-18 20:42:15
В момента се управлява като делтапланер - зависи накъде духа вятърът, коментира на пресконференция днес лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева. 

Но дори и делтапланеристите трябва да бъдат добре тренирани, а сега не знаем кой е на него, накъде кара, кога ще кацне и дали няма да се разбием, посочи тя.

Поводът беше въпрос, свързан със забраната за тютюнопушене. Направен ли е анализ, който да обхваща и сервитьорите, хората, които са потърпевши от новите правила, попита тя и допълни, че няма как да се вземе такова решение без подобни изследвания. 

Няма европейска директива, която да забранява пушенето - правителството трябва да реши, казвайки честно на хората в какво вярва и защо го прави, коментира тя. Според нея нещата ставали зле за най-изпълнителните - тези, които са монтирали вентилационни системи и са изградили две зали за пушачи и непушачи. 

Кунева заяви, че 2013 г. ще бъде година на гражданите. За да променим начина, по който се управлява България, партиите трябва да се откажат от квотите си, които са навсякъде - и в съдебната система, и в КС, и в икономиката, отбеляза тя. 

Задача на "България на гражданите" е да лекува симптомите на недоверието в икономиката, а като най-важна цел партията си поставя хората да имат работа. Кунева смята, че българският предприемачески дух
е систематично убиван и икономиката се криминализира. 

„Ако този процес продължи, България няма да има икономика“, предупреди тя. Меглена Кунева цитира данни, според които в периода 2009-2011 г. делът на застрашените от бедност у нас е достигнал 49 процента, докато в Гърция например те са около 30 процента. 

Безработицата се е увеличила, а заетостта е намаляла с 8 процента, фалирали са 100 000 малки и средни предприятия, като се очаква през следващата година тяхната съдба да последват 30 000, посочи тя и цитира данни на БСК, че 79 на сто от представителите на бизнеса у нас очаквали 2013 г. да е по-тежка от изминалата.

От "България на гражданите" коментираха и промените в Изборния кодекс и посочиха, че досега всички опити за осигуряване на служебна победа са се обръщали срещу тези, които ги предлагат. 

Освен това в парламента виждаме спор, който опира само до квотите, а не до съществени неща, смята Калин Томов - организационен секретар на партията. "България на гражданите" продължава да настоява за изчистване на изборните списъци от т.нар. мъртви души, за професионална изборна администрация без партийни квоти и електронно гласуване. 

Томов още веднъж призова за намаляване на партийните субсидии и коментира, че е двоен стандарт да има такива средства на партиите на фона на положението на майките, пенсионерите, пострадалите от земетресението. 

На въпрос за финансирането на тяхната партия, Томов отговори, че финансирането е изцяло по правилата - дарения в рамките на закона и членски внос. Нямаме билбордове и не плащаме за реклама в медии и по това може да се съди какви средства изразходваме, отбеляза той и благодари на фондацията "Конрад Аденауер", която им била помогнала за организиране на няколко кръгли маси.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати