29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ изпада в изолация заради Изборния кодекс

2012-12-18 16:51:21

БСП и ДПС отново настояха ГЕРБ да ревизира внесени промени в Изборния кодекс, за да бъде гарантирана честността на предстоящите избори. 

Миналата седмица опозицията бойкотира заседание на парламента, като провали кворума, тъй като според нея предлаганите от управляващите промени в Изборния кодекс не гарантират честното провеждане на вота. От ГЕРБ обаче смятат, че Изборният кодекс е добър, и поискаха на свой ред извинение от опозицията, за да внесат отново промените в дневния ред на парламента. В противен случай управляващите заплашиха, че ще се гласува по стария закон.  

От БСП днес отново призоваха за политически консултации, включително с извънпарламентарни сили и с неправителствения сектор. 

През последните дни сме свидетели на парламентарна криза в резултат на поведението на ГЕРБ, посочи в декларация червеният депутат Михаил Миков. 

Той отбеляза, че повече от два месеца управляващите проявяват липса на чуваемост към промените в изборното законодателство, особено към значението на гаранциите за произвеждане на честни и демократични избори. 

„Стигнахме отново до парадоксалната ситуация управляващото мнозинство да обвинява опозицията за липсата на мнозинство и да търси извинение за действия, с които то самото ескалира напрежение в парламента“, каза Михаил Миков. 

Според него липсата на политическо доверие в ГЕРБ се превърна в опити за създаване на нормативна основа за фалшифициране на изборите, което води до политическа изолация на управляващите във и извън Народното събрание .

 Той посочи, че "Коалиция за България" няма да легитимира промени, които не гарантират, че няма да има фалшификации на следващите избори.

От левицата настояват измененията да бъдат съобразени с препоръките в доклада на ОССЕ и по-специално Изборният кодекс да осигури включването на опозиционни номинации на ръководните позиции на всички нива на изборната администрация, публичност на заседанията на избирателните комисии, правната рамка за обществените медии да гарантира редакторска свобода за отразяване на предизборната кампания, да се разработи обучителна програма за членовете на секционните избирателни комисии, в която да се наблегне на преброителните процедури и на обработката на резултатите. 

"Коалиция за България" възнамерява да запознае представителите на европейските страни в България с начина, по който се приема изборното законодателство, и с ефектите, които се създават чрез него за предстоящите избори.

ГЕРБ ще изпадне в тежка и международна изолация, ако не промени Изборния кодекс съобразно препоръките на ОССЕ, заяви от своя страна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. 

Той заяви, че именно на управляващото мнозинство и по-специално на ГЕРБ е била отговорността за изработването и приемането на изменения в Изборния кодекс, които да отговорят адекватно на задължителните препоръки на ОССЕ. 

Според Местан цялостното поведение на ГЕРБ във връзка с разглеждането на поправките и в комисия, и в пленарна зала е показало, че управляващите не са имали никакво намерение да променят кодекса 
в съответствие с препоръките. 

„Вие пристъпихте към измененията с една цел - да съхраните сгрешената порочна философия на действащия Изборен кодекс и да задълбочите най-мракобесните му страни“, обърна се Местан към мнозинството. 

По думите му основната цел е да се осигури на вътрешния министър безконтролно подслушване на политическия опонент.

Местан предупреди, че с това поведение управляващото мнозинство ще изпадне не само във вътрешнополитическата, но и в тежка международна изолация - включително по отношение на ОССЕ, на ПАСЕ, ЕП и на ЕК.

И не можете да си измиете ръцете с българската опозиция, защото тя пое отговорност да направи предложения, посочи заместник-председателят на ДПС. 

Според Местан обаче още не е късно ГЕРБ след коледните празници да приеме предложенията на опозицията, в които са отразени препоръките на ОССЕ и да се върви към следващите избори с модерен Изборен кодекс. Оттук нататък топката е във вашето поле, заключи той. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати