27 Април 2024 г. Събота

Борисов: Спечелим ли, Дянков пак ще е финансов министър

2012-12-16 10:48:13

Има си избирателен закон, по който са се явявали. ГЕРБ е поел ангажимент, опозицията не идва в парламента, заяви по Дарик премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Да влизат наблюдатели, където поискат. Не става въпрос за "против" или "за"", допълни той.

Как се назначаваха досега конституционните съдии 20 години, попита риторично Борисов. "На президента Първанов единият му съветник ставаше главен прокурор, другият – шеф на съдиите, а заместниците му отиваха в КС. Нямаше публичност, изслушване, мнение на медиите. Сега вече има истинска демокрация. Ние номинирахме Анастас Анастасов. Ще номинираме, най-лесно е да номинираме. Ако до януари не предложат, ще номинираме", каза Бойко Борисов и подчерта, че имаме три прекрасни кандидатури за главен прокурор.

Абсолютно сме "против" да падне забраната за тютюнопушенето, заяви категорично той. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване, каза Борисов и припомни случая с приемането на Закона за конфискацията. "Да се надяваме да не ме накарат по-раничко преди изборите да го направя. Ние като партия сме поели ангажимент да пазим здравето на хората", каза Борисов.

На въпроса какво точно очаква България от Македония за ЕС, Борисов отговори, че очакваме от нашите най-близки приятели и съседи първо да си покрият всички критерии за ЕС.

Мисля че това беше и един успех на външния министър в Брюксел, това се прие – да има и клауза за добросъседство. В края на краищата всички българи много се ядосват на кражбата на история, допълни Борисов. „Аз апелирам всички журналисти – поканете историци, поканете хора от Благоевградския регион да ви кажат как навремето са правили българите македонци – насила. На сегашните социалисти не им отива да дават акъл по темата „Македония”. Ние искаме от Македония да имаме добросъседски отношения. Не е добросъседско да набиеш нашия посланик, който отива да занесе цветя на паметника. Нашите колеги в Македония правят нацистки филми за България”, допълни министър-председателят.

През 1999 година имаме подписана декларация с Македония, прекрасна декларация, да я превърнат в договор. „Ние винаги сме ги подкрепяли, ние най-много ги подкрепяхме за безвизов режим да пътуват в Европа. Ние винаги сме ги подкрепяли и ще ги подкрепяме”, каза още Бойко Борисов.

"Ние и сега изпълняваме критериите си за еврозоната, макар че много държави от еврозоната не ги изпълняват. Ние искаме да имаме глас там, за да виждаме какво се случва. Мнението на БНБ е отчетено и се съобразяваме с него", каза премиерът. "Когато в България беше банковата криза, тогавашното правителство направи един изключотелно добър Закон за банковите системи и сега нашите банки са капитализирани и стабилни. Същото сега ще се направи в Европа", каза Бойко Борисов.

Премиерът бе категоричен, че не планира промени в кабинета. Всяка година БЛС иска оставката на Дянков, а ние всяка година даваме с по 700 милиона лв. повече за здравеопазване, обясни той. "Ако ГЕРБ спечели, Симеон Дянков отново ще е финансов министър. Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха. Ние сме отговорни хора и към следващите поколения и искаме да оставим една стабилна България", каза Борисов.

За атентата в Бургас Борисов коментира, че нашите политици много обичат да се упражняват върху дадени теми и да забравят какво са причинили те на държавата. Нашата политика беше абсолютно балансирана, посочи той.

100% изпълнени обещания на миналия 17 декември, под които съм се разписал, отчете той. Много работи свършихме, много започнахме и дай боже ще ги завършим, каза Борисов.

Ние сме "за" 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". ГЕРБ като партия сме "за" развитие на ядрената енергетика в България. За "Белене" сме категорично "против", поради това, че държавата трябва да извади 22 милиарда лв., обясни премиерът.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати