19 Април 2024 г. Петък

Японски фирми проявяват интерес към автомобилната ни индустрия

2012-12-16 10:13:55

Японската компания „Фуджикура", която произвежда авточасти и кабелно оборудване, се заинтересува от възможностите за бизнес в България. „Сумитомо Кемикъл" ще проучи възможностите за инвестиции в селското стопанство у нас. Японският представител на електронната индустрия „Мурата" заяви желанието си да сключи споразумение със „София тех парк", за да разработва своята продукция у нас.

Представители на трите компании обявиха намеренията си след българо-японски инвестиционен форум в Токио, в който участва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Събитието в японската столица бе организирано от Българската агенция за инвестиции под егидата на Японската организация за външна търговия JETRO и Министерството на външните работи на азиатската страна.

Повече от сто японски компании присъстваха на форума, за да се запознаят с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация.

„Фуджикура" има пет предприятия в Европа. В момента фирмата търси 6 хил. кв. метра, за да разшири бизнеса си и България може да се окаже отлична дестинация за това.

Производителят на химикали „Сумитомо Кемикъл" включва повече от 100 дъщерни дружества и филиали, работещи в пет сектора - основни химически вещества, нефтопродукти, химикали, свързани с информационните технологии, здравеопазване и фармацевтични продукти. Негови представители заявиха, че са заинтересовани от възможностите за бизнес в страната и със съдействието на БАИ ще проучат перспективите да инвестират в българското селско стопанство.

„Мурата" произвежда повече от 100 от компонентите за всеки телефон. Компанията, която има годишен оборот от 9 млрд. евро, вече си партнира с няколко научни института у нас.

Редица представители на домакините оцениха високо условията за бизнес в страната и поканиха японските компании да инвестират у нас. 
Генералният директор на дирекция „Европа" в Министерството на външните работи Тойохиса Кодзуки подчерта, че условията за бизнес в България са отлични за японските фирми. По неговите думи след земетресението от март 2011 г. много японски компании изпитват затруднения, а България е отлична възможност за преместване на тяхното производство.

Бившият посланик на Япония у нас Каичиро Фукуи подчерта пред участниците във форума, че в момента България е една от най-добрите по макроикономически показатели в ЕС. Икономическата среда в страната е прозрачна и предвидима, българите са изключително добре квалифицирани, инфраструктурата се подобрява значително, каза г-н Фукуи, който е председател на Японо-българския икономически съвет. Организацията чества 40 години от своето основаване и през тези години, по думите на г-н Фукуи, е положила много усилия за развитието на бизнеса в България. Смятам, че трябва да инвестирате сега и съм сигурен, че ще оцените България като привлекателна дестинация, заключи Каичиро Фукуи.

Найджъл Томсън, изпълнителен директор на отдел „Планиране" в Язаки каза, че наличието на квалифицирана работна ръка, развитите транспортни връзки и ключовото географско положение на България като отправна точка към трети страни са от изключително значение за развитието на бизнеса на компанията. Язаки произвежда кабелно оборудване за автомобилната индустрия в Ямбол и вече е инвестирала повече от 60 млн. лева у нас. За нашата компания България остава инвестиционна дестинация с едно от икономически най-изгодните производства, каза още Найджъл Томсън.

Според Зоя Паунова от "Астра Зенека" най-важни за инвестиционния успех на компанията са три елемента - талантливите и лоялни служители, финансовата стабилност и данъчната политка на правителството.

България предлага най-добрата среда за инвестиции в Европа, каза министър Добрев пред участниците във форума. Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност и стратегическото географско положение на страната и я превръщат в подходяща инвестиционна дестинация. Министър Добрев даде примери пред японските си домакини за част от световните гиганти, които вече са избрали нашата страна за своя бизнес - HP, Liebherr, Lufthansa Technik, SAP, Aurubis и други вече работят в България. Към нашата страна проявяват интерес и най-големите компании в областта на аутсорсинга. В момента БАИ работи по повече от 9 проекта на европейски компании, които искат да преместят аутсорсинг бизнеса си в България, заключи Добрев.

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати