26 Април 2024 г. Петък

Цветанов очаква съвсем скоро официални резултати от разследването на атентата в Бургас

2012-12-16 09:51:08
"Съвсем скоро, може би, ще имаме някакви резултати, които ще могат да се бъдат обявени публично" - това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в интервю за Дарик радио. 

Той отказа подробности, тъй като разследването продължава, но обясни, че вече се знае броят на атентаторите - трима или четирима души, и е установена самоличността на някои от тях.

Не са българи и нямаме информация да са пребивавали в страната в минал период от време, но не мога да кажа от коя страна са, каза вътрешният министър. По-късно в разговора повтори информацията, че атентаторите са се представяли за американци с шофьорски книжки от Мичиган и са наемали автомобили по Черноморието. 

Цветанов беше отново изключително предпазлив по въпроса кой стои зад атентата и посочи, че от информацията, до която българските и евроатлантическите служби са стигнали в хода на разследването, "могат да се изведат предположения", но за момента не може да коментира, защото темата изисква изключителна прецизност. "Докато българските компетентни органи не се произнесат, не бих заел каквато и да е позиция", каза министърът.

По-късно пред Дарик радио изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов съобщи, че вече са осигурени пари за извършване на следствен експеримент по врзива и той предстои. 

 

ВСС не може да се меси на другите власти

"Смятам, че това е нарушаване и намеса в други власти" - така Цветан Цветанов коментира идеята на правната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде въведен текст, който да забрани на министрите, чиито ресори са свързани с правосъдието и вътрешните работи, да критикуват по какъвто и да е начин съда. За обсъжданото в комисията предложение съобщи в петък специализираният сайт "Правен свят" .

"Министрите са политически лица. Във времето извън служебните си задължения те провеждат множество срещи с граждани и когато виждаш колко е безсилна държавата спрямо определени престъпления, няма как да останеш безучастен и да не коментираш подобни неща", заяви вицепремиерът. Той посочи като пример  оплакванията на майките на жертви по пътищата, на които никой не обръщал внимание, докато той лично не се ангажирал с  тях.


Президентът е доверчив човек, не се е сблъсквал с организираната престъпност

Позицията на президента Росен Плевнелиев в подкрепа на уволнения съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова (която съди Цветан Цветанов за клевета заради твърдението, че покровителства организираната престъпност" - бел. ред.) вътрешният министър коментира така: "Росен Плевнелиев е един много добър и доверчив човек. Но той не се е сблъсквал с организираната престъпност и не знае какво споделят жертвите".

Цветанов заяви, че формулирането на тезата му за Тодорова била на базата на разговорите с жертви и повтори тезата си, че няма как иначе да нарече съдия, който си е забавил мотивите с три години и на базата на това се прекратяват дела заради давност. В МВР ако някой забави толкова дела, следват наказания и уволнение, декларира министърът.  

През юли президентът Плевнелиев заяви, че уволнението на Мирослава Тодорова е необективно. Още тогава Цветанов заяви, че не може да повярва на казаното и го отдава на неинформираността на държавния глава. Цветанов беше оправдан по делото за клевета от първоинстанционния съд през октомври, а вчера излязоха мотивите на съдията, според която министърът не е клеветил съдийката, а е изразявал лично мнение, което е гарантирано от правото на свободно изразяване.  

Успехите на МВР: Брендо и "Наглите"

Като един от най-големите успехи в работата на МВР през 2012г. Цветан Цветанов посочи залавянето на Евелин Банев - Брендо, когото определи като "емблематичната фигура, която се е занимавал с трафик на наркотици от Южна Америка за Европа". Сред успехите на ведомството си той посочи и присъдите на групата за отвличане "Наглите", въпреки че те са произнесени само на първа инстанция и тече обжалване. 

В отговор на въпрос министърът каза, че все още не се знае откъде са напуснали страната т.нар. братя Галеви, които изчезнаха малко след като бяха осъдени и трябваше да влязат в затвора.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати