25 Април 2024 г. Четвъртък

Обещания за огромни пенсии и заплати, а после молят за пари!

2012-12-14 18:46:59
Европейският съвет е потвърдил на снощното си заседание решението на ЕКОФИН от сряда, което предвижда държавите в ЕС да имат еднакъв по тежест глас в банковия надзор. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Европейският съюз завършва годината по добър начин – еврото и еврозоната са по-стабилни, консолидацията на ЕС е по-силна и това са по-добри сигнали към пазарите и към народите на съответните държави, коментира той. Банковият съюз е безспорно дисциплиниращ, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има възможност да контролира тези над 6000 банки в Европа, след като и държавите извън еврозоната ще имат същия глас като големите държави, добави той.

По-важното от това е, че с този банков съюз се дава вече реален шанс и за икономическия растеж, и за интеграция на държавите, посочи премиерът. Заседанието ни снощи бе тежко и продължи до късно, защото споровете бяха за това не само да се връщаме към това, което е било - да гарантираме шокови ситуации с фондове или чрез отделни инструменти на Европейската комисия, а как, като вече извлекли поуките от годините на криза, да осигурим растеж, работни места, особено за младите хора, поясни Борисов.

По неговите думи постигнатите споразумения ще гарантират растежа в следващите 10 години.

Премиерът отново заяви, че българският закон за банките, приет след банковите фалити у нас, е много добър и гарантира капитализацията и стабилността. Тогавашното правителство и тогавашният парламент са направили изключително добро нещо.

Никога, когато са направили нещо добро, не съм го отричал, точно обратното, заяви Борисов. По неговите думи такъв контрол над банките в момента се въвежда в Европа.

Премиерът коментира, че се случва народите да се изкушават от популистки или националистически партии, които въвличат бюджетите си в огромни дългове и дефицити и след това всички европейски данъкоплатци трябва да им плащат. Когато хората слушат програмите на политическите партии на избори, трябва да вземат ясното решение - когато им се обещават огромни пенсии и заплати, това ще бъде за сметка на тяхната стабилност и ще се наредят след това на опашката да молят за пари, а тогава няма кой да им ги даде, защото големите и силните държави, които са си направили реформите, стабилизирали са финансовите си системи, въвели са справедлива социална система, казват: "Дотук беше с плащанията, отсега нататък ЕЦБ да контролира", обобщи премиерът.

Убеден съм, че в по-дългосрочен план Европейската комисия и всички в ЕС ще преминем и към контрол на бюджетите на отделните държави, посочи той.

Представете си, че дадем бюджет с двойно увеличение на пенсиите и заплатите - ЕК ще каже: "Добре, откъде ще вземете тези пари?". Унгария го прави това преди 10 години и виждате сега къде е и с какъв дълг към Международния валутен фонд, посочи в коментара си министър-председателят, цитиран от БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати