20 Април 2024 г. Събота

Борисов: Разбихме монополите; Найденов: Точно така

2012-12-14 10:53:11
Какво се случва с цените на храните - това е една от темите на разговор между премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов на редовното правителствено заседание в сряда.

"Вчера (б.ред. - вторник) излезе статистика на ЕВРОСТАТ, според която България е с най-ниските цени на хранителни продукти във всички страни от Европейския съюз"Това е защото разбихме монополите"Които монополи те изграждаха през годините"Точно така" и "Това е също категорично"Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?".

След като във вторник ЕВРОСТАТ съобщи, че у нас храните са най-евтини, в четвъртък други данни на европейската статистическа агенция показаха, че в България Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък.

След критиките на опозицията за състоянието на земеделието, Найденов решава да се защити. "През 2011 г. брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение", казва пред колегите си той. Според него по предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14.5 на сто спрямо същия период за 2011 г.

Неговите данни показват, че общата стойност на брутната продукция в отрасъл "Селско стопанство" за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52.2% и надхвърля 1.4 милиарда долара. "Тук едно уточнение - това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо", коментира данните министърът на земеделието.

За сектора като директни плащания са изплатени 996.3 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони - допълнително 503 милиона лева. "И като прибавим към тях над 50 милиона като държавни помощи и пазарна подкрепа надхвърляме 1.5 милиарда лева изплатени през 2011 г.", добавя Найденов.

"Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат - говорят лъжи, водейки се от поговорката "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина". Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много - защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също. Никой не иска да вникне в цифрите", успокоява подчинения си Борисов.

След това дава съвет на Найденов да отива в телевизионните предавания и да се подписва под данните си, както Борисов направи миналата неделя в БиТиВи. "И казвате - ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не", дава заръка премиерът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати