29 Март 2024 г. Петък

Ковачева няма да удря по масата на ВСС

2012-12-13 16:37:03

Ще се срещна с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов при първа възможност, за да обсъдим сигурност в съдебните палати в страната и да обсъдим евентуални мерки, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По-рано днес председателят на ВКС Лазар Груев призова Цветанов и Ковачева да се срещнат и да вземат мерки срещу бомбените заплахи, които блокират работата на съдебната система. Анонимни сигнали днес спряха работата на Съдебната палата в София за няколко часа и на двете съдебни палати във Варна.

Ковачева обясни, че сигналите не могат да бъдат предотвратени, а при всеки един трябва да се проверява цялата сграда, защото е много трудно да се поеме отговорност за хората.

Тя категорично заяви, че всички влизащи в съдебните палати се проверяват, включително и магистратите.  Министърът обаче допълни, че при заплаха за бомба не се знае къде точно може да е разположено взривното устройство.

Според нея зачестилите фалшиви сигнали за наличие на бомба са насочени не само към съдилища, но и към сгради, където се събират много хора, каквито са училищата и моловете.

Диана Ковачева коментира и поредното отлагане на разглеждането на правилата за гласуване за главен прокурор.

Днес ВСС отново отложи точката и реши да се събере на извънредно заседание на 18 декември – два дни преди самия вот.

Министърът обясни, че решението днес е правилно, защото магистратите не са имали готовност да обсъдят правилата. ВСС отложи точката с мотива, че шестима членове отсъстват от заседанието.

По думите на Ковачева е положително, че ще има отделно заседание на правителството на съдебната власт, на което ще се обсъждат само правилата за избор на главен прокурор.

Не е работа на министъра на правосъдието да удря по масата на Висшия съдебен съвет и да казва кога да бъдат разгледани правилата, коментира министър Ковачева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати