19 Април 2024 г. Петък

ЕС не определи дата за преговори с Македония

2012-12-12 10:49:06
Македония отново не получи дата за начало на преговорите за присъединяването й към Европейския съюз. На приключилия снощи съвет на министрите на външните работи от Съюза беше взето решение въпросът да бъде разгледан едва през пролетта на следващата година и то при спазването на три условия, предаде БНТ. По време на съвета българският министър на външните работи е обявил декларация, в която са описани конкретните действия, които София иска Скопие да изпълни, за да получи възможност за продължаване на пътя към Европейския съюз.

Външните министри от Европейския съюз решиха следващата пролет Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области - реформите в страната, напредъка в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция. След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Министър Николай Младенов подчерта, че решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

България постави на Македония три условия, за да се съгласи с даване на дата за начало на преговорите - създаване на добросъседски отношения с подписването на споразумение, създаване на общи работни групи в ключови области, например икономическо сътрудничество и културно и историческо наследство, както и показването на решителност и добра воля за прилагането на постигнатите споразумения. Решението на външните министри означава, че няма да има развитие по темата и на съвета на лидерите от Европейския съюз в четвъртък и петък. 

Министрите от ЕС се опитаха да окуражат Сърбия, Косово и Македония, които искат членство и асоцииране със Съюза, заявявайки, че блокът напролет ще обмисли започване на преговори за сближаване, ако бъдат извършени необходимите реформи, предаде от своя страна ДПА.

След срещата си вчера в Брюксел министрите заявиха, че Европейската комисия трябва да представи през пролетта доклад за напредъка на Белград, Прищина и Скопие "с оглед вземане на евентуално решение" за започване на преговори за членство със Сърбия и Македония и за споразумение за асоцииране с Косово.

Министрите обещаха да оценят докладите на ЕК преди 30 юни, когато ще е приключило следващото председателство на Съюза.

За Македония това обещание е "съществен пробив", след като години наред Гърция блокираше всякакъв напредък по въпроса заради спора за името на страната, каза комисарят по разширяването Щефан Фюле. Той изрази надежда, че становището по отношение на Македония ще се окаже "възможност" за уреждане на спора.

Австрийският държавен секретар Райнхолд Лопатка беше предупредил преди вчерашните разговори, че ЕС рискува да изгуби доверието към себе си по отношение на разширяването, ако държи Македония в очакване.

Сърбия и Косово бяха похвалени за подновените си двустранни преговори. Фюле нарече сръбското правителство "смело" и каза, че "този път няма разминаване между думи и дела". И двете страни бяха насърчени "да продължат и да активизират" усилията си за нормализиране на отношенията.

Сърбия иска да стане член на ЕС, а Косово се стреми да сключи споразумение за асоцииране, въпреки че пет от страните членки не признават Косово за независима държава, отбелязва ДПА.

На вчерашната среща в Брюксел бяха обсъдени и други страни, които искат за станат членки на ЕС. Очаква се, че догодина Хърватия ще стане 28-та членка на ЕС, но вчера министрите отбелязаха, че "все още има работа за вършене в няколко сфери", каза кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркули, чиято страна председателства ЕС.

За Турция министрите казаха, че тя остава "ключов партньор" на Съюза, но със съжаление отбелязаха липсата на "съществен напредък за пълно изпълнение на политическите критерии" и за нормализиране на отношенията й с Кипър.

Босна бе порицана за липсата на напредък по европейската й програма и за използването в страната на "език, водещ до разединение". Черна гора и Исландия бяха окуражени да продължават по поетия път.

В Албания изборите догодина ще бъдат "решаващ тест за гладкото функциониране на демократичните институции", заявиха министрите и поискаха от ЕК да докладва, веднага щом бъде постигнат "необходимият напредък" за получаване на статут на кандидат.

Разширяването продължава да е от ключово значение за политиката на ЕС, заявиха министрите в общата си декларация, приета на срещата. Във време, в което ЕС се сблъсква с големи предизвикателства, процесът на разширяване продължава да укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа, се посочва в документа, пише БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати