24 Април 2024 г. Сряда

Депутатите отново влязоха в спорове около Изборния кодекс

2012-12-12 09:09:31

Споровете около Изборния кодекс започнаха ден преди разглеждането му на второ четене в Народното събрание, съобщи БНР. От БСП предупредиха, че ще поискат президентът да наложи вето, ако не бъде дадена законова възможност политическите партии да получават копия от протоколите на избирателните комисии, за да извършват паралелни преброявания. Управляващите контрираха с това, че всеки протокол ще има уникален номер.

От БСП коментираха, че с промените в Изборния кодекс управляващите готвят цялостна система за гарантиране на фалшифицирането на изборните резултати.

Според лидера на левицата Сергей Станишев, скандално е да се лишат политическите партии от правото да получат копие от протоколите на секционните комисии.

Комисии, които ще бъдат тотално доминирани от управляващите и от техните сателити, при условие, че няма да има заверени копия от основните протоколи, това отваря съвсем съзнателно вратата и прави система за фалшифициране на изборните резултати чрез написване на протоколите на районно ниво, чрез окончателните данни от ЦИК и чрез използване на Информационното обслужване като организация, която ще преброява, заяви Станишев.

Управляващите контрираха с това, че с промените в Изборния кодекс се въвежда уникален номер на всеки протоколна секционна комисия.

Това според Димитър Лазаров - член на правната комисия и депутат от ГЕРБ, ще гарантира истинността на данните, записани в изборния протокол. Той атакува и предложението на Мая Манолова - извлечението от протоколите да се подписват от всички членове на комисията.

Ако има n-брой хора в секционната комисия, които имат право да получат този протокол, това значи, че трябва да се направят n-брой протокола, които да бъдат подписани от всички членове на тази комисия.

Представете си в изборната нощ, когато се броят протоколите достатъчно дълго, след това трябва наново да ги преписват 10-15-20 пъти при допусната грешка. Кой от тези протоколи е действителният? Така направено предложението от г-жа Манолова може да означава само и единствено едно и целта е до безкрайност да се обжалват изборните резултати.

Изборният кодекс влиза на второ четене в пленарна зала на утрешното заседание на НС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати