20 Април 2024 г. Събота

Управляващите водят тайни преговори за “Белене“, подозира Станишев

2012-12-11 23:42:23
Проектът АЕЦ „Белене“ отново даде повод за размяна на реплики с обвинения между управляващи и опозиция. 

"Имаме информация, че преговорите с частни инвеститори за проекта са продължили и може би дори вече са финализирани", заяви на пресконференция в парламента председателят на БСП Сергей Станишев. 

От партията попитаха управляващите водени ли са разговори, водят ли се и дали е постигната договореност с частни инвеститори за изграждането на втората атомна централа като частен проект.

Станишев посочи, че ако информацията е вярна, това означава, че правителството в нарушение на свое решение и на решението на Народното събрание, тайно е водило преговори. По думите му това означава още, че проектът е конкурентоспособен, тъй като има  интерес от частен инвеститор. 

Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров каза, че става въпрос за същите частни инвеститори, които бяха представени в парламента. Тези преговори са водени при изключителна секретност, в рамките на три дни и са завършили със среща при министър-председателя, посочи той. 

Премиерът Бойко Борисов отрече да е провеждал тайни срещи, свързани с проекта.

„Единственият виновник да не се строи АЕЦ "Белене" в момента е Сергей Станишев, не съм се срещал с каквито и да било потенциални инвеститори и никой не е проявявал интерес да строи АЕЦ „Белене”, заяви премиерът пред „Фокус“. 

„ Ние ще изчакаме провеждането на референдума за развитието на българската ядрена енергетика, а в конкретния случай мога да кажа само, че продължаваме политиката на правителството на Сергей Станишев да не строим „Белене“. Очевидно е че, Станишев търси начин да се хареса на най-твърдата част от своя електорат”, допълни Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на временната комисия за проучване на фактите около проекта АЕЦ „Белене“, заяви, че до провеждането на референдума на 27 януари догодина няма и няма да има преговори по проеккта с когото и да било.

„Това са пълни глупости от страна на тези, които търсят интрига, изместване на фокуса на работата на комисията. Пак се прави някакъв сценарий, теория на конспирацията. Ние сме в условия на референдум”, коментира Червенкондев пред журналисти в парламента.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати