25 Април 2024 г. Четвъртък

Паднахме под 7 млн., 205-ти сме по раждаемост в света

2012-12-11 23:29:37

За първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона и държавата ни е с 6-милионно население, това съобщиха учени от Центъра за демографска политика. Това означава, че сме се върнали 65 години назад, коментират учените.

Само за сравнение - за същия този период населението в съседна Турция се е увеличавало с 14,98 промила годишно и наближава времето, когато българите ще са под 5 милиона, а съседите ни - почти 90 милиона души.

Като основа на анализите са използвани данни, публикувани от европейски и световни институции, включително и от ЦРУ. Цифрите на Централното разузнавателно управление показват, че към юли 2012 г. България е с население от 200 000 души по-малко, отколкото отчита нашата национална статистика.

„Българското общество се намира в безпътица и тя е във всички области. Най-тъжното е едно общество, което няма светли перспективи пред него" - тези мрачни констатации направиха от Центъра за демографска политика.

„Заедно с това се увеличават и конфликтите в обществото ни", посочи проф. Петър Иванов по време на пресконференция в БТА. Той отбеляза, че за 2012 г. най-голяма част от социалните конфликти се падат на протестите с 51,8%. Блокадите заемат второто място с 25,9%, следвани от стачките със 7,4%.

Професор Иванов предупреди за пореден път, че населението на страната ни намалява и от 9 милиона през 1985 г. се очаква то да достигне през 2050 година до пет милиона души. Той алармира, че страната ни е на 205 място по раждаемост в света и по девето по смъртност. Комбинацията от тези два показателя ни превръща по думите му в абсолютен световен шампион по намаляване на населението.

Компания в тази ранглиста ни правят страни от Третия свят като Сирия, Сомалия и Чад.

„За 20 години ние влизаме в Третия свят, какво се случва?", запита професор Иванов.

За да „увековечат" това първо място, от Центъра за демографска политика бяха подготвили специална купа, която да връчат на премиера Борисов. Той обаче не се отзова на поканата им да присъства на пресконференцията и купата беше дадена на човек от Центъра, който носейки маска с лика на Борисов, влезе в ролята на премиера. Той по примера на министър-председателя, чиято запазена марка е рязването на лентички, преряза лента  по случай намаляването на българската нация.

„България наистина намалява и изчезва в далечен план, ако тези негативни тенденции се запазят. България намаляваболедувайки, страдайки и мизерствайки", подчерта още проф. Иванов. Той обяви, че според данните страната ни е абсолютен европейски шампион в още осем класации - за най-нещастна, бедна и болна нация, както и по отношение на корупцията и престъпността, организираната престъпност, изтичането на мозъци и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите недоумяват каква е причината управляващите да не се интересуват от тези въпроси. Според проф. Ивановнедопустимо е да не се обсъжда защо една нация изчезва. Той заподозря, че срещата между премиера Борисов и президента на САЩ Барак Обама е била именно заради демографската катастрофа в България и факта, че един съюзник на НАТО изчезва.

Професор Никола Алтънов призова, когато се говори за количествено намаляване на населението, да се обърневнимание и на качественото такова.

Според него емигрантите са носители на качествени показатели, които липсват на тези, които остават тук. По думите му другото качество, което не се забелязва, е това, което внасят имигрантите, идващи най-често от Азия. Той добави, че те са носители на други ценности, които почти не се съвместяват или много трудно се съвместяват с българските.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати