26 Април 2024 г. Петък

България с твърда позиция в ЕС за Македония

2012-12-11 19:11:14

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

 

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. 

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати