26 Април 2024 г. Петък

Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове

2010-08-17 11:27:21

Неформалният индикатор за организираната престъпност в България – колони от черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в черни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последната една година, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Идентифицирахме почти 200 криминални групи и се борим срещу тях. Вече не парадират по центъра на града, както правеха преди“, казва Цветанов в интервю за „Файненшъл таймс“.

Все пак той признава, че ще бъде трудно да се преодолее имиджът на България на Запад – страна, където корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.

Трябваше да се справяме със сериозни проблеми – отвличане на бизнесмен всеки месец, висок процент поръчкови убийства и връзки между мафиотските групировки и високопоставени политици, обяснява Цветанов.

Министърът настоява, че е постигнат напредък – повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо. Десетина членове на банда за отвличания са задържани. Само две поръчкови убийства са станали тази година при 2-3 на месец в пика на така наречената мафиотска война около 2005 г. Корупцията на високо ниво също е засегната.

Четирима министри от предишното правителство получиха обвинения за корупция. Миналия месец бившият премиер Сергей Станишев беше обвинен, че е изгубил класифицирани документи, а лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда по обвинения за присвояване. И двамата отричат да са извършили нарушения.

Все пак критиците казват, че мерките срещу престъпността не са достатъчни. „В много отношения действията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото, отколкото да се справят с мафиотските босове, които имат успешен официален бизнес“, казва Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията.

През юни Европейската комисия заяви, че България е постигнала напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, но отбеляза, че твърде малко случаи са приключили в съда. 
Цветанов заявява, че отчетността сред съдиите е твърде малка.

„Това е проблем, защото няма официален механизъм за изчистване на съдебната система и защото много съдии са оплетени в корупцията“, посочва той.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ситуацията се подобрява, тъй като броят на обвиненията по дела срещу организираната престъпност е нараснал с 20% миналата година. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати