25 Април 2024 г. Четвъртък

Светът през 2030 година според разузнаването на САЩ

2012-12-11 09:45:57

Едва ли някой знае къде ще бъде след 18 години. Но разузнавателните служби на САЩ се опитват да опишат в какъв свят би попаднал човек след близо две десетилетия.

 

По това време човечеството вече ще се е увеличило от сегашните 7.1 млрд. на 8.3 млрд. души с всички произтичащи от това проблеми като недостиг на храна, питейна вода и енергия. Средната класа, включително в развиващите се страни, ще се е увеличила значително - с около 2 млрд. души, и това ще добави нови 10% към жителите на градовете. Почти 5 млрд. души (60% от хората) ще са граждани, а в градовете ще се създават 80% от икономическия растеж. Но това ще означава с 35% повече храни, 40% повече вода (ще са нужни 6 трилиона и 900 млрд. куб. м, докато половината от световното население ще е в райони с остър недостиг на вода) и мащабни сривове на електропреносни и интернет мрежи.

 

Няма да се е появила някаква силна идеология като комунизма или фашизма, "но трябва да не се изпускат от очи по-малки политико-психологически завои, които не се вписват в рамките на идеологиите, но диктуват поведението на много хора".

 

В петия пореден доклад "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове" Националният съвет по разузнаването (NIC) на САЩ посочва, че започналият след 1945г. възход на страната в световната политика бързо приключва, макар че Америка винаги ще остане "първа между равни". Проблемът е как другите страни ще реагират на залеза на Pax Americana.

 

 

Авторите обръщат внимание, че предишните им прогнози - "Китай - нагоре, Русия - надолу" - са се оправдали, но са подценили скоростта на китайский възход.

 

Китай ще е водеща световна сила, но след две десетилетия сегашният 8-10% темп на годишния му икономически растеж ще е само далечен спомен и Индия бързо ще го догонва. Не само китайската икономика вече ще е надминала американската като №1, но и Азия ще е глобална сила, по-голяма от Северна Америка и Европа. Относителният бавен упадък на Русия, Европа и Япония ще продължи, а с шанс да станат големи играчи на световната сцена са още страни като Турция, Колумбия и Нигерия.

 

САЩ ще продължи да бъде вероятно единствената страна в света, способна да сглобява коалиции и да мобилизира усилия за справяне с глобални предизвикателства, твърдят авторите. "Китай няма да замени САЩ на световно ниво. Да си най-голямата икономическа сила е важно, но не винаги най-голямата икономика става и суперсила", посочи Матю Бъроуз от NIC припредставянето на доклада. По думите му Пекин осъзнава, че не може да бъде организатор в различни райони и на наднационално ниво.

 

 

Предишният доклад "Глобални тенденции" бе публикуван преди четири години. Сега върху 140 страници авторите предупреждават, че дори държавите с най-силни възможности като БВП, размер на населението и т.н., няма да бъдат влиятелни, ако не се научат да си сътрудничат и да действат в мрежите и коалициите на един многополюсен свят. Частният и публичният сектори трябва да си сътрудничат в технологичното развитие и да създадат големи енергийнии водни проекти, от които светът наистина има нужда, защото в противен случай ще се сбъднат най-лошите сценарии, включващи ескалация на големи конфликти в Близкия изток, Южна Азия и Африка.

 

В тази картина има една голяма въпросителна - колко далеч би стигнало развитието на науката и технологиите. Авторите не изключват не толкова далечното бъдеще да съдържа елементи на това, което днес се смята за научна фантастика - скоро учените може да създадат импланти за очи, позволяващи да се вижда нощем. Специалисти като Мичио Каку говорят за потенциално превръщане на хората в киборги - един вид "свръхчовеци" с подсилена нервна система, по-бърза и по-силна памет и триизмерно "отпечатани" артерии или по-прости органи при нужда от трансплантация.

 

"Глобални тенденции 2030" е създаден от аналитичното звено към директора по разузнаването на САЩ, но включва и гледните точки на чуждестрани и частни експерти. Целта му е не да пророкува, а да стимулира "стратегическото мислене" сред хората, които днес взимат решения. Публикуването на докладите умишлено съвпада с изборната година в САЩ, защото иска да предостави на новата администрация обзор на тенденциите по света.

 

 

Технологиите

 

"В следващите 15-20 години може би ще се увеличи изместването на технологичната дейност към развиващия се свят, тъйкато мултинационалните корпорации се фокусират върху бързо растящите възникващи пазари като китайския, индийския, бразилския, както и защото компании от този свят бързо стават конкурентоспособни на глобално ниво", пише в доклада.

 

"Технологиите ще продължат да бъдат силен инструмент за влияне. Бъдещите интернет магнати, подобни на днешните Google или Facebook, ще държат в ръцете си планина от данни и повече информация в реално време, отколкото повечето правителства. Тази информация ще дава шанс на корпорациите да въздействат върху поведението на хората в огромен мащаб.

 

Масовото разпространение на комуникационните технологии ще означава, че през социалните мрежи гражданите могат да се обединяват и да предизвикват властта с механизъм "направи си сам революция", но също така правителствата ще получат безпрецедентна възможност да следят своите граждани.

 

Близкият изток и терора

 

В Близкия изток младежите, започнали Арабската пролет, постепенно ще остаряват, а икономиките в района ще се нуждаят от алтернатива на петрола и газа, защото технологиите ще позволят добива им на други места.

 

Ако и до 2030г. Иран все още е ислямска репблика и се е сдобил с ядрено оръжие, то Близкият изток го очаква много нестабилно бъдеще. От друга страна, появата на умерени, демократични правителства или пробив в уреждането на израелско-палестинския конфликт може да имат огромни положителни последици.

 

Ислямският тероризъм може да е приключил до 2030г., но терористите няма да изчезнат напълно, защото държавите може да използват техните групировки, "поради силно усещане за несигурност". Експерти в нишови сфери като кибернетичните системи може да продават опита си на този, който плати най-много, включително терористи, и ще се интересуват не толкова от предизвикване на масови жертви, колкото на създаването на тежки икономически и финансови сривове.

 

Новите войни

 

Много е вероятно да има надпревара във въоръжаването за "кибернетични войни" и защита на ключова инфраструктура. не е ясно обаче доколко кебернетичните средства ще променят бъдещето на воденето на война. Военни историци смятат, че ситуацията ще е сравнима с прогнозите от началото на ХХ век, когато се вещае голяма роля за военната авиация, но тя се оказва с по-малък принос за военната победа, отколкото са очаквали ентусиастите.

 

Потенциалните светове:

 

"Спрели двигатели" - най-мрачният сценарий с увеличена вероятност от конфликти между държавите; САЩ се затварят в себе си; глобализацията спира.

 

"Смесване" - най-добрият сценарий; Китай и САЩ си сътрудничат по редица въпросии това увеличава глобалното партньорство.

 

"Дух, изтърван от бутилката" - неравенствата експлодират и някои държави спечелват много, а други рухват; неравенството вътре в държавите увеличава общественото напрежение; САЩ не са се оттеглили изцяло, но вече не са "световен полицай"

 

"Без държави" - един свят, движен от новите технологии; водеща роля за справяне с глобалните предизвикателства имат актьори, които не са държавите

 

"Черните лебеди" до 2030г.

 

Голяма пандемия - никой не може да предвиди къде и кога би могло да се появи патоген, който лесно се предава по въздуха, убива или води до безпомощност над 1% от заразените и за по-малко от 6 месеца поразява милиони.

 

Още по-бърза промяна на климата - и без това вече се наблюдават някои драматични и непредвидени промени, а учените не са убедени, че могат да ги прогнозират; рязка промяна в мусонните валежи в Азия, например, може да попречи на района да се изхранва.

 

Разпад на ЕС - хаотично излизане на Гърция от еврозоната може да предизвика щети 8 пъти по-големи от банкрута на Lehman Brothers и да съсипе бъдещето на ЕС.

 

Демократичен или рухнал Китай - в следващите 5-6 години покупателната способност на глава от населението може да премине 15 000 долара годишно, а това е нивото, на което се смята, че се предизвиква тласък към демокрация; демократичен Китай може да стимулира подобни промени и другаде, но също така и да стане повече националистичен; икономически колапс на Китай би донесъл шок на глобалната икономика и политическа нестабилност.

 

Реформиран Иран - един по-либерален режим би могъл да се появи под обществен натиск за край на санкциите и изолацията; отказал се от ядрено оръжие и фоусирал се върху модернизацията си, Иран може да стабилизира Близкия изток.

 

Ядрена война/кибератака или удар с оръжие за масово унищожение - ядрени страни като Русия или Пакистан и потенциални кандидати като Иран или Северна Корея гледат на ядреното оръжие като компенсация за политическата и икономическата им слабост, което увеличава риска от употребата му. Групировки биха могли да атакуват по интернет или с оръжия за масово унищожение.

 

Слънчеви магнитни бури - особено мощни изригвания могат да сринат електрическите мрежи и електронни устройства, да извадят от строя спътници.

 

Самоизолация на САЩ - колапс или внезапно оттегляне на американската сила от света може да предизвика продължителен период на глобална анархия; едва ли някоя от водещите сили би заместила Америка като гарант на международния ред.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати