28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата днес

2012-12-11 09:06:06

Преглед на печата на 11 декември 

Политиката по доходите в последните четири години не е случайна. Така смята бившият социален министър Иван Нейков. В интервю за "Труд"Тя е в нарушение на един фундаментален принцип в дясното политическо мислене - за справедливостта. Разпределението на тежестта на кризата при нас може да е всякакво друго, но не и справедливо. Прехвърля се тежестта на гърба на най-бедните и най-нуждаещите се. И плоският данък е на гърба на по-малко имащите, и замразяването за дълго време на пенсиите, и символичното увеличаване на минималните заплати, които са на прага на бедността - всичко това показва една стратегия в сферата на доходите, която прехвърля тежестта на кризата върху гърбовете на работещите и на пенсионерите." Според Нейков управлението на ГЕРБ е пропуснало да използва кризата, за да направи радикални реформи - и на пазара на труда, и в сферата на професионалната квалификация. "След кризата едва ли някой ще ги направи - тогава никой не прави радикални стъпки", коментира бившият министър.

"Предстои следващата година всяко районно или друго поделение да има "Фейсбук" страница, за да могат сигналите по-бързо да се отработват", анонсира в интервю за "Монитор" старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. По думите му по този начин ще се скъси времето за уведомяване между звената.

Освен това по този начин хората няма да се страхуват, тъй като могат да подадат сигналите и анонимно. "Стремежът е бърз контакт с хората, независимо дали става въпрос за престъпления или за други нередности. Или пък ако не касае директно полицията, възможността на нашите служители е да уведомим съответните служби, които имат отношение към въпроса", допълва Йорданов. Поне 25 процента от полицаите в европейските столици имат такива страници. Това им позволява да са по-подготвени при даването на съвети на гражданите. "Поне двама ще има във всяко районно, които да правят предимно това - да следят страницата. Ето вчера качихме един материал за престъпници, заснети с видоеноблюдение. Само за един следобед имаше над 400 посещения. Стремим се да сме в крак с технологиите, въпреки че при нас се изисква време за оторизиране на такива служители и обучението им", коментира още Йорданов.

ГЕРБ реши да не подкрепя номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева заради сигналите срещу нея. Това заяви късно вчера вицепремиерът Цветан Цветанов, информира "Стандарт".

Според думите му решението е обсъдено с премиера Бойко Борисов, който е в Норвегия. Прокурорката Гугушева бе предложена от СДС, но срещу нея бяха подадени три сигнала за нередности. Последният постъпи вчера в навечерието на срещата й с етичната комисия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и изслушването й в парламентарната правна комисия. Според запознати управляващите са предложили на СДС да предложат друг кандидат, за когото няма съмнения.

Тримата кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, се опитаха да се представят в най-добрата си светлина пред Етичната комисия на ВСС, която ги изслуша вчера, пише "Сега". Съветът ще ги изслуша в пълния си състав и ще проведе избор на 20 декември."Подкрепата от изпълнителната власт ме дразни. Това води до етикети като "фаворит на ГЕРБ" и любимец на вътрешния министър. Не мога да прекъсвам интервютата им. Не е тяхна работа да ме хвалят. Нито мен, нито който и да било друг съдия". Това са думите на Цацаров, отразени от "24 часа".

"ГЕРБ не е единен за пушенето", отбелязва на първа страница "Дума". След като премиерът Бойко Борисов в неделя намекна, че спромените в Закона за здравето е възможно да се позволи след 22.00 часа да се дими в заведенията, съпартийката му Десислава Атанасова бе категорична, че няма да подкрепи връщането на старото положение. В петък председателката на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова бе убедена, че депутатите от ГЕРБ ще гласуват против предложението за частична отмяна на въведената от 1 юни пълна забрана на тютюнопушенето на закрито.

"Няма да подкрепя при никакви условия връщане на стария режим на тютюнопушене на закрито", обявява в интервю за "24 часа" Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. "Според мен здравната комисия в парламента също не би застанала зад връщането на стария начин на действие на Закона за здравето. Не следва да бъдат противопоставяни бизнесът и здравето и да се коментират загубите на заведенията вследствие забраната"Изборът за директор на "Пирогов" ще бъде направен след конкурс. Не очаквайте просто да бъде назначен някой, посочен от министъра. Изискванията са две - участниците да представят концепция за развитието на лечебното заведение и да се проведе разговор на комисията с кандидата. Много рано е да се каже колко ще бъдат кандидатите. Задължително е те да имат висше медицинско или икономическо образование, както и да притежават специалност здравен мениджмънт."

Пред "Новинар" Мария Николова, специалист по хранене и диететика, дава съвети как трябва да се спазват постите преди празници. "Хората, подложили се на силно ограничаване на храните от животински произход - месо, мляко, млечни продукти, яйца и риба, е редно да подходят внимателно в захранването с тях. То трябва да стане постепенно", уточнява Николова. "Не би било добре също веднага да се смесят всички видове животински продукти, които са ни липсвали. Големият прием на наситени мазнини, храни, богати на холестерол, натоварват стомашно-чревния тракт, затрудняват храносмилането и биха могли да обострят хронични заболявания", допълва още експертът.

Топлофикациите треперят от очакваното поевтиняване на парното от януари, анонсира под глава "Труд". Причината - "Булгаргаз" иска от тях неустойки за заявени и неползвани количества, които ще изядат поевтиняването и ще вкарат дружествата в загуби. Компанията настоява новите условия да се подпишат до края на седмицата, дружествата искат енергийния регулатор да ги отмени. Според "Топлофикация-София" 5 процента е максимумът за по-евтино топло, иначе ще работи на загуба. 51 процента от клиентите на "Топлофикация-София" плащат сметките си без нито ден закъснение. Още 23 на сто дължат от 1 до 6 сметки. Тези данни съобщава в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на предприятието Стоян Цветанов.

"Усилията ни винаги са били насочени именно към този сегмент, тъй като изпуснеш ли клиента в момента, в който той не е платил повече от 6 сметки, нещата стават много трудни. Запознах се с хора, които съм виждал само на екрана - актьори, певци, депутати и т.н. Една част от тях не са си плащали от немарливост. Като не платиш няколко сметки и никой не те потърси, си казваш - времето си минава - за какво да плащам. Т.е. компанията също има сериозна вина, че много хора не са си плащали през годините", подчертава Цветанов. По думите му "Топлофикация-София" ще приключи 2012 г. на загуба. "Основната причина е тежката авария в ТЕЦ "София" и фактът, че през януари в тази централа не работеше нито една машина. Загубите се оценяват на 25 до 28 млн.лв. В момента обаче всички съоръжения в ТЕЦ "София" са рехабилитирани и се надявам през следващите години да няма проблеми", заявява още директорът на дружеството.

Бизнесът е доволен от пътищата, но по-добрият асфалт не облекчава работата на фирмите с чиновниците. Предприятията не пестят слабите си оценки за администрацията и продължават да се оплакват от данъчната тежест и държавните такси. Това показват изводите от проучване на Българската търговско-промишлена палата, съобщава на първа страница "Сега". Почти всяка втора компания твърди, че среща проблеми с административното обслужване и честите промени в законите. Конкуренцията от фирми,които работят на тъмно, също спъва предприемачите, а около половината от тях се оплакват от затруднен достъп до финансиране.

"Най-скъпата магистрала. Отсечката от "Струма" е рекордьор по цени за последните три години", констатира на първа страница "Капитал Daily". С малко над 4.1 млн. евро на километър консорциум между "ГБС-Инфраструктурно строителство", италианската Impresa и "Пътстрой 92" е на път да спечели отсечката от магистралата между Дупница и Благоевград. Името на победителя се очерта при отварянето на ценовите оферти за 37-километровото шосе в агенция "Пътна инфраструктура", уточнявана вътрешна страница изданието.

България ще посрещне Коледа под дебела бяла покривка и с температури около нулата, анонсира "Труд". На Нова година обаче градусите ще скочат до плюс 7. Преди да дойде сравнително топлото време, няколко циклона ще минат през Балканите. Те ще са с център Гърция. Страната ни ще попадне в периферията им, но така ще се окаже атакувана от серия обилни снеговалежи, посочва Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET.

За опасни стоки и измамни промоции по празниците, алармира на първа страница "168 часа". Сайтът на Комисията за защита на потребителите е задръстен от сигнали за опасни стоки. Много често те се лансират с промоции. При някои от тях продавачите прилагат целия си арсенал от некоректни номера в желанието си да привлекат клиенти и да реализират максимални обороти.

След основния ремонт на Паметника на Цар Освободител, който официално ще бъде открит на 3 март следващата година, идва ред на още едно емблематично място за София. Ще бъде реставриран и Паметникът на Васил Левски заедно с околното пространство, заявява пред "Монитор" зам. -кметът по културата в столицата Тодор Чобанов. Мемориалът е вдигнат преди 118 години в близост до предполагаемото място на обесването на Апостола. През февруари 2013 г. се навършват 140 години от смъртта на Левски и паметникът трябва да "лъсне" дотогава.

Според челото на "24 часа" врабчетата са на път да изчезнат. Популацията им намалява в България с до 10 процента годишно, сочат данните на специално проучване на Българското дружество за защита на птиците. Според учени съдбите на птичките и човечеството са тясно свързани. Врабчетата били подложени на изтребване от химически замърсители, липса на храна, застрояванена зелените площи, третиране на парковете и градините с пестициди и разрушаване на гнездата при ремонт на сградите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати