19 Април 2024 г. Петък

Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт, смята Цветанов

2012-12-10 10:27:44

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че длъжността на президента в България е само протоколна. От думите му стана ясно, че с подаването на оставка Венета Марковска е спасила Плевнелиев от импийчмънт.

МВР шефът отказа да коментира пред bTV изказаната хипотеза от Росен Плевнелиев, че може да не се стигне до избор на главен прокурор и да последва нова процедура. 

„Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван“

„Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията, за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на Конституцията на България“. 

След това обаче уточни, че е визирал само хипотеза от евентуални действия на опозицията.  

„Венета Марковска с акта си на напускане тя осуети всичко последяващо, което можеше да се развие“, добави Цветанов. 

Вицепремиерът беше категоричен, че той и президентът Плевнелиев не са в обтегнати отношения.  

„Ако еманципация на Плевнелиев е за доброто на държавата, значи е за добро. Няма напрежение между нас. Той с действията си много често е ставал обединител на нацията”, добави Цветанов.

Цветан Цветанов се разграничи от коментарите за задкулисни игри между ГЕРБ и лидера на СДС Емил Кабаиванов, довели до отлива на хора от редиците на сините. 

Министърът дори посочи как той и премиерът били поканени преди време на тайна среща от Иван Костов и Мартин Димитров. Те поискали зам.-областни управители, трима министри, зам.-министри във всички министерства. Но ГЕРБ обаче не влезли в такива договорки, подчерта Цветанов.

Той нападна и конкретно бившия лидер на СДС, а вече бивш член на сините Надежда Нейнски. 

Вицепремиерът подчерта, че Нейнски, която сега се правила на големия демократ, била най-близката връзка с Алексей Петров. „Защо не говори за тези неща, защото според мен има абсолютно договаряне между структурите на Петров и структурите на Нейнски и Костов.”

 Нейнски стана учредител на национален съюз "Единство" в опит да обнови и развие Синята коалиция.  

 „Логично е да има диалог и да се подкрепяме в определени политики”, каза още вътрешният министър относно отношенията на ГЕРБ и СДС. 

Ние сме държава на абсурдите заради бавното тромаво правораздаване, каза вътрешният министър в коментар на темата с разширяването на битовата престъпност и безнаказаността по отношение на крадците по домовете, особено по селата.
„Статистиката е, че битовата престъпност е най-разпространена и най-болезнена. Пусканите на свобода рецидивисти възприемат престъпленията като занаят. Те нямат трудови навици и като няма адекватна държава, си извършват престъпленията в продължение на години”, добави Цветан Цветанов и даде за пример младеж от село Мечка, който на 24 години бил с 10 условни присъди. 

„Той трябва да бъде изваден от обществото за дълъг период от време – така трябва да изчистим обществото от тази замърсена среда”.

Според шефа на МВР вината за настоящата ситуация с битовата престъпност е в „бавното тромаво правораздаване” и факта, че делата са години наред в съдебната система и по тях няма никакво движение. „Полицията не може да задържа за повече от 24 часа, оттам нататък всичко е в ръцете на прокуратурата”, каза още Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати