Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Август 12
Начало arrow Политика arrow Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт, смята Цветанов

Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт, смята Цветанов

  Print E-mail
2012-12-10 10:27:44
източник: dnes.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че длъжността на президента в България е само протоколна. От думите му стана ясно, че с подаването на оставка Венета Марковска е спасила Плевнелиев от импийчмънт.

МВР шефът отказа да коментира пред bTV изказаната хипотеза от Росен Плевнелиев, че може да не се стигне до избор на главен прокурор и да последва нова процедура. 

„Кажете ми какво зависи от президента, но на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и трябва да бъде уважаван“

„Проблемът Марковска не е защото президентът напусна клетвата, ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията, за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на Конституцията на България“. 

След това обаче уточни, че е визирал само хипотеза от евентуални действия на опозицията.  

„Венета Марковска с акта си на напускане тя осуети всичко последяващо, което можеше да се развие“, добави Цветанов. 

Вицепремиерът беше категоричен, че той и президентът Плевнелиев не са в обтегнати отношения.  

„Ако еманципация на Плевнелиев е за доброто на държавата, значи е за добро. Няма напрежение между нас. Той с действията си много често е ставал обединител на нацията”, добави Цветанов.

Цветан Цветанов се разграничи от коментарите за задкулисни игри между ГЕРБ и лидера на СДС Емил Кабаиванов, довели до отлива на хора от редиците на сините. 

Министърът дори посочи как той и премиерът били поканени преди време на тайна среща от Иван Костов и Мартин Димитров. Те поискали зам.-областни управители, трима министри, зам.-министри във всички министерства. Но ГЕРБ обаче не влезли в такива договорки, подчерта Цветанов.

Той нападна и конкретно бившия лидер на СДС, а вече бивш член на сините Надежда Нейнски. 

Вицепремиерът подчерта, че Нейнски, която сега се правила на големия демократ, била най-близката връзка с Алексей Петров. „Защо не говори за тези неща, защото според мен има абсолютно договаряне между структурите на Петров и структурите на Нейнски и Костов.”

 Нейнски стана учредител на национален съюз "Единство" в опит да обнови и развие Синята коалиция.  

 „Логично е да има диалог и да се подкрепяме в определени политики”, каза още вътрешният министър относно отношенията на ГЕРБ и СДС. 

Ние сме държава на абсурдите заради бавното тромаво правораздаване, каза вътрешният министър в коментар на темата с разширяването на битовата престъпност и безнаказаността по отношение на крадците по домовете, особено по селата.
„Статистиката е, че битовата престъпност е най-разпространена и най-болезнена. Пусканите на свобода рецидивисти възприемат престъпленията като занаят. Те нямат трудови навици и като няма адекватна държава, си извършват престъпленията в продължение на години”, добави Цветан Цветанов и даде за пример младеж от село Мечка, който на 24 години бил с 10 условни присъди. 

„Той трябва да бъде изваден от обществото за дълъг период от време – така трябва да изчистим обществото от тази замърсена среда”.

Според шефа на МВР вината за настоящата ситуация с битовата престъпност е в „бавното тромаво правораздаване” и факта, че делата са години наред в съдебната система и по тях няма никакво движение. „Полицията не може да задържа за повече от 24 часа, оттам нататък всичко е в ръцете на прокуратурата”, каза още Цветанов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини И аз искам оставката на Радев (президентът Румен Радев - б.р). Това заяви премиерът Бойко Борисов докато разглеждаше пораженията от пожари край Лесово, до границата ни с Турция и ...
  Новини Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание ...
  Новини Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска три оставки, съобщават от пресцентъра на партията.Това са оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на ...
  Новини Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените ...
  Новини Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?