29 Март 2024 г. Петък

Виктор Понта ще ръководи и новото румънско правителство

2012-12-10 10:24:58

Парламентарните избори в Румъния дадоха мандат на управляващия левоцентристки съюз за следващите четири години и възможност да осъществи дългосрочни проекти, заяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от Ройтерс.

Неговият Социал-либерален съюз печели ясна победа на състоялите се вчера парламентарни избори в страната, според резултатите от екзитпол проучвания.

По думите на Понта на него се пада отговорността отново да ръководи правителството.

"Имаме огромно предимство. Още от утре ще можем да обсъждаме проекти за следващите четири години..., защото имаме спокойствие и стабилност," заяви пред репортери Понта.

Според резултатите от екзитпол Социал-либералният съюз (СЛС) на Понта е получил между 54 и 57 на сто от гласовете на вчерашните парламентарни избори в Румъния, което означава, че той ще получи мнозинство и в новия 542-членен парламент, посочва ИТАР-ТАСС. Съюзът Дясна Румъния, доминиран от създадената от Бъсеску Демократично-либерална партия, е получил 19 на сто от гласовете.

Съпредседателят на СЛС и председател на Сената Крин Антонеску обяви, че резултатите от изборите са "победа срещу режима на Траян Бъсеску", предаде Франс прес.

"Поздравявам премиера Понта с победата - няма никакви съмнения, че той ще оглави следващия кабинет," заяви Антонеску.

Ройтерс посочва обаче, че съперникът на Понта - президентът Траян Бъсеску, може да натовари и някой друг от СЛС да състави кабинета. Преди да направи това, Бъсеску ще изчака окончателните резултати от изборите, които следва да бъдат огласени в сряда, и ще разговаря с партиите, посочва Ройтерс.

Между Понта и Бъсеску има силна персонална вражда, откакто премиерът опита, но не успя да отстрани президента от поста през юли т.г. Бъсеску може да предложи друг за премиер, но предложението трябва да получи одобрението на парламента. Ако парламентът отхвърли два пъти предложение за премиер, парламентът се разпуска.

Популистката Партия на народа на медийния магнат Дан Дяконеску получава между 10 и 13 процента според резултатите от различните екзит-пол проучвания. На границата от 5 процента е Демократичният съюз на унгарците в Румъния, традиционният коалиционен партньор в почти всички румънски правителства след 1989 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати