28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов отсече: „Миличките пенсионери” без коледни добавки

2012-12-09 23:15:03

Няма да има коледни добавки, защото няма пари в бюджет. Това отсече премиерът Бойко Борисов пред bTV и сложи край на надеждите на пенсионерите за допълнителни пари по  празниците.

„Трябва да продължим със същата фискална политика. Кой политик не иска да даде?”Кой иска да си превърне държавата в развалина". Той даде пример с тежката ситуация в Италия и Испания.

Финансовият министър Симеон Дянков до последно поддържаше тезата, че ако бюджетът не е на дефицит, ще има „бонуси” за пенсионерите.

„Как е говорил за коледни добавки, като прекрасно знае, че пари няма!”, учуди се днес премиерът. Борисов обаче добави, че е много доволен от финансовия си министър, който свършил много работа за финансовата стабилност.

Премиерът отново повтори тезата си, че сме най-бедните в Европа заради управлението на БКП. 
„Цялата рода на Станишев е допринесла за това да сме най-бедни”, заключи премиерът.

"Миличките мои. Но те през годините главно поддържаха БСП – 22 години. Вижте им митингите. Не ги наказваме. Тези хора са им похарчили парите. Тези хора са държали държавата най-бедна. Но за съжаление носталгията към миналото ги държи там. Искам да дам много, но аз искам да мисля и за тези хора, които работят; тези, които искат да отиват на работа по добър път, да имат метро, да имат комуникации, да имат чиста среда и екология. Аз мисля и за тези хора, защото те са носители на прогреса. И виждате, че сега от април месец ще вдигнем и пенсиите", мотивира се Борисов.

Той не се притеснява, че личният му рейтинг спада по данни на социолозите. По думите на Борисов премиерският пост бил много обична и много мразен.

„Аз правя всичко, което правилно за държавата и ако сега дам коледни добавки, ще ми се вдигне рейтингът, но ще стане като други европейски колеги. Всеки трябва да си плати своя дан за стабилността на държавата”, отсече Борисов.

Той отново влезе в задочен спор с лидера на БСП Сергей Станишев, коментирайки думите му, че ГЕРБ могат да си отидат по друг начин.

„Те веднъж са убили дядо ми, така че аз приемам много насеризно тези работи. Взимаме необходимите мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме, те са много страшни. Станишев е много страшен, той по другия начин ги разбира тези работи – по наследство, как се убиват хора, как се правят контракционни лагери, той прекрасно знае какво е било в Белене преди атомната централа да тръгне да строят там, как са давали хората на прасетата да ги ядат. Той знае какво е и затова неговият, другият начин е ясен, но мисля, че няма да му се дадем така лесно. Те са много страшни”.

Премиерът добави, че е абсолютно спокоен за предстоящите парламентарни избори. „Това, което строим и това, което правим и това, което още ще се направи до изборите, народът ще го оцени”, добави Борисов.

Той отрече да е „убил” СДС и дори се обиди на така поставения въпрос. „Ако има убиец на СДС, той се казва Иван Костов. Той е като като частник – меркантилен”, коментира Борисов. Според него Костов е зарязал пасивите в СДС  и с активите направил ДСБ“.

Борисов припомни как, още докато бил в болница след операция на крака, Иван Костов пръв го навестил. „Цветанов не можа да влезе от него”, спомни си Борисов. По думите му тогава „синият” лидер му казал" „Давай, ти си моторът на дясното”. „Не му прави чест”, обяви премиерът днес.

Изненадващо премиерът смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене на закрито. „В ресторантите не трябва да се пуши поне до 20 ч. След 22 ч всеки работещ или семеен човек се прибира”, смята Борисов. Той се изказа в полза на отмяна на забраната, но остави на депутатите да решат как да подходят. Премиерът призна, че пуши, когато му се пуши, но излизал на терасата на Министерския съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати