29 Март 2024 г. Петък

Изборът на главен прокурор – бутафория, смятат хората на Кунева

2012-12-09 16:08:42

“Темата за избора на главен прокурор и честността на изборите са пряко свързани, тъй като изборите догодина ще определят кой ще управлява страната, а изборът на главен прокурор - дали този, който ще управлява, ще носи отговорност за злоупотреби с власт и корупция.”

Това заяви на пресконференция секретарят на “Движение България на гражданите” Йонко Грозев, определяйки процедурата по избор на нов главен обвинител като бутафорна.

“Очевидно това, което се случва при избора на главен прокурор при управлението на ГЕРБ, е предварителна селекция на конкретен кандидат, но тъй като има доста силен натиск от българското общество, от неправителствения сектор и от Европейската комисия, затова да не се случва такъв предварителен политически оцветен избор, се прави процедура, която трябва да ни убеди, че тя е прозрачна и демократична и че в нея реално се взимат решенията”, поясни Грозев.

Той остро разкритикува концепциите на тримата кандидати за главен прокурор, тъй като в тях липсват отговори на въпросите вълнуващи обществото, а са насочени само към тесен кръг магистрати, които ще проведат избора. “Гледайки концепцията на кандидатите за главен прокурор, човек би могъл да си помисли, че се намираме в Швейцария”, каза Йонко Грозев.

Секретарят на партията цитира социологическо проучване, според което 80% от гражданите вярват, че прокуратура се подава на политически и икономически натиск, а ниския кредит на доверие се дължи на провала на делата за корупция. “Основните пороци на прокуратурата са липсата на прозрачност, корупцията и изпълняването на частни интереси, но тези проблеми не са отчетени в концепциите на кандидатите”, каза Грозев и допълни, че “управляващите нямат желание да променят системата, а само да я контролират”.

“Съдебната система се управлява от мрежа от зависимости, която периодично ни гърми в лицето и от нея се носи тежка смрад. Това няма да се промени, ако няма изчистване, установяване на факти и търсене на отговорност”, категоричен бе Грозев.

Той изтъкна, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов редовно критикуват съда, когато някое решение не в техен интерес, но не взимат отношение по скандали като този със кандидатурата на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд или случайното разпределение на делата във Върховния административен съд.  

Председателят на Сдружение “България на гражданите” Георги Атанасов представи списък от 9 въпроса към тримата кандидати за главен прокурор, както и 12 към сочения за фаворит Сотир Цацаров.

 “Премиерът Борисов измества темата към избора на съдия в Конституционния съд, за да остане изборът на главен прокурор в сянка”, коментира от своя страна и Христо Ангеличин, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”.

Той се обяви против решението на Правната комисия на парламента, което позволява на представители на РЗС-Марешки да бъдат членове на изборните комисии. “Защо на едно нововъзникнало формирование се предоставя това право, а на други реални политически субекти – не. Отговорът ни е, че Бойко Борисов погалва пудела си, когато е доволен от него”, коментира още Ангеличин.

Според него е неприемливо и решението, с което се допуска в имената на коалициите да фигурират имена на хора. Ангеличин припомни как на местните избори през 2011 година в Плевен беше регистрирана коалиция “За Зеленогорски”, без в нея да участва Найден Зеленогорски. “Трябва ли да очакваме коалиция „За Кунева“ без самата Меглена Кунева в нея?”, попита Ангеличин като предупреди управляващите да не променят изборното законодателство в полза на определени лица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати