19 Април 2024 г. Петък

Грешките които могат да ни попречат да станем богати

2012-12-09 12:21:35

Да управляваш парите си и да мислиш за бюджета рядко е приятно занимание. Особено, ако си на червено. Докато преглеждате финансите си, вероятно се водите от разпространени убеждения за това как най-после да успеете да натрупате нещо в банковата си сметка.

Някои от съветите, които сте чували, със сигурност са крайно практични, но други е по-добре да забравите. Кои са седемте най-разпространени мита за парите, които, вместо да ни помагат, препречват пътя ни към богатството? На този въпрос отговарят анализатори на moneyning.com.

Всяка спестена стотинка е спечелена стотинка

Не, никой не твърди, че е полезно да сте разточителен. За да забогатееш обаче, се изисква много повече от спестовност. Трябва не само да събирате стотинките си, но и да ги "хванете на работа", за да се множат. А всяка инвестиция е свързана с определени рискове. Както се казва – за да получиш, трябва да дадеш.

Нямам нужда от помощ

Малцина в България се доверяват на финансовите консултанти, но ако нямате никакъв опит, най-добре е да потърсите експертна помощ. Само така ще намерите правилното съотношение между риск и печалба, и увеличавате шансовете си за успех.

Точните сметки ми спестяват пари

Звучи убедително, но не е много точно. Колкото и да записвате приходите и разходите си, ако не предприемете нищо по въпроса, в най-добрия случай ще спечелите единствено тежка депресия.

Планирането е важно – стига да е последвано от действия.

Заслужих си го!

Работите 60 часа на седмица, уморен сте като куче, прибирате се и просто колабирате в леглото. Никакви забавления. И когато излезете на пазар, си казвате – какво пък, заслужил съм си подарък. Ако става дума за нещо дребно – няма нищо лошо да се поглезите за мотивация. Но все пак – внимавайте с кредитните карти.

Кажете си, че вашият подарък са допълнителните надници, които сте спечелили. Отделете тези средства в специална спестовна сметка или фонд, и се наслаждавайте да наблюдавате как той расте. Повярвайте, по-забавно е, отколкото да гледате как парите изтичат между пръстите ви.

Ако не рискувам, няма да загубя

Умното финансово планиране означава да предприемаш интелигентно преценени рискове. До никъде няма да стигнете, ако търсите абсолютната сигурност.

Бъдете достатъчно мъдър да оцените добрата инвестиция, когато попаднете на нея, и достатъчно смел, за да се възползвате от шанса си.

Изкарвам достатъчно

Плащате всичките си сметки навреме. Не се лишавате от храна или дрехи. Казвате си – имам всичко, което ми трябва. Може и да се смятате за късметлия на фона на околните, но само с амбиция ще постигнете финансова независимост. Не искате някой ден да разчитате само на пенсията, нали?

Живея на момента

Да живееш на момента е прекрасно... ако смятате да се посветите на кариера като таоистки монах. За да достигнете финансовите върхове обаче, се изисква дългосрочно планиране. Да не мислиш за утрешния ден е лукс, който не можете да си позволите.

източник: expert.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати