25 Април 2024 г. Четвъртък

Прогноза за времето

2012-12-08 19:30:59

Студ и сняг идват у нас от утре. Оранжев код за обилен снеговалеж и поледици е обявен за неделя за четири области в страната - Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. За други шест области в Западна и Северозападна България е обявен код "жълто", за обилен снеговалеж.Това са областите - Видин, София град, София област, Перник, Кюстендил, Монтана.

През следващото денонощие под влияние на преминаващ през Балканския полуостров средиземноморски циклон метеорологичната обстановка в страната ще бъде усложнена, съобщиха от НИМХ на БАН.

Постепенно през деня с понижението на температурите и в по-голямата част от Северна България, Западна Тракия и по долината на река Струма дъждът ще премине в сняг.

Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България и особено в Рило-Родопската област.

В Източна България през по-голямата част от денонощието ще духа умерен и временно силен вятър от югоизток, а в Западна България, през деня и в Централна – от северозапад, в Дунавската равнина – умерен и силен и с него в страната ще нахлува студен въздух. 

Минималните температури в повечето места ще бъдат измерени във вечерните часове на неделния ден – между минус 5° и 0°. В района на София ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През деня температура ще достигне 1°, но вечерта вече ще около минус 5°. След пладне в Западна България валежите ще спрат.

Твърде сложна ще бъде обстановката и в планините. Ще бъде облачно и ще вали обилен сняг, а видимостта ще бъде намалена както от снеговалежа, така и от облачността. Поради временното повишение на температурите във височина, преди обяд в по-ниските части на Родопи, Странджа и Източна Стара планина за кратко снегът ще премине в дъжд. Значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област – на много места до 30-50 л/кв.м.

Ще се образува съществена снежна покривка. Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър, който постепенно ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Над Черноморието ще бъде облачно и ще вали дъжд. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югоизточен вятър, който след пладне и вечерта ще се ориентира от северозапад-север и там ще застудее. Максималните температури ще са между 10°-12°. Температурата на морската вода е от 9° до 11°. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати