24 Април 2024 г. Сряда

Мая Манолова: Действителността в България - живот на вересия

2012-12-08 11:15:01

Живот на вересия, това е действителността днес в България. 

Това заяви червената депутатка Мая Манолова, която влезе в спор с премиера Бойко Борисов за политиката по доходите на правителството по време на петъчния парламентарен контрол. 

Тя разказа „покъртителна история“ от едно кюстендилско село, която по думите й се повтаря в редица български села. Депутатката показа тефтери с вересиите на хората от хранителни магазини и аптеки. 

„Хората пазаруват на вересия и лекарства – аспирин и парацетамол. Дереджето на 2/3 на българите е такова, които живеят около линията на бедността. Имаме пълен провал на политиката по доходите на ГЕРБ, когато хората записват на вересия едни хляб, бутилка олио, едно яйце“, заяви Манолова и попита премиера какви мерки ще предприеме правителството до края на мандата за повишаване на доходите. 

В отговор Бойко Борисов отново се върна към миналото и напомни, че при управлението на БСП имало купони и нищо по магазините. 

„Разбира се, тъжно е, когато има такива тефтери, но това, че се повишават спестяванията, също е факт. Има хора, които им стигат и си слагат на влог парите“, аргументира се премиерът и цитира данни на БНБ, че спестяванията в банките са около 33 млрд. лева. 

Той подчерта, че динамиката на доходите към средата на 2012 г. в различните измерения не показва значима загуба на покупателната способност. 

Общо за мандата на това правителството минималната работна заплата ще бъде увеличена с 29,2% - от 290 на 310 лева, отчете още премиерът

„Стремежът е нетният размер на минималната работна заплата да не е по-нисък от официалната линия на бедност", каза още той. 

„Аз няма да влизам в спора за предишните управления, защото в четвъртата година от вашето управление тези аргументи нямат никакво значение. Хората ме помолиха с този въпрос да се опитам да ви сваля на земята, сред проблемите на обикновените хора“, отвърна му Мая Манолова. 

Тя отсече, че вчера депутатите на ГЕРБ са узаконили вересията с приемането на бюджета. Хората и бизнесът щели да продължат така да съществуват. 

"Тефтерът с вересиите на ГЕРБ е за 4 години. След няколко месеца е падежът на тези вересии и тогава хората ще си потърсят вересиите", каза Мая Манолова.

„Ще ми говорите на Вие, ако искате да ви уважавам и аз. Те сега са много накокържени, много резки и много страшни. Нали по другия начин ще ни свалят. Те са свикнали всички да треперят от тях десетилетия наред", обърна се Борисов към депутати от Коалиция за България, които му подвикваха по време на неговото изказване. 

Премиерът явно визира думите на лидера на БСП Сергей Станишев, който заяви през седмицата по адрес на ГЕРБ, че "този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".

Борисов отговори и на питане на лидера на БСП Сергей Станишев и депутатите Корнелия Нинова и Димчо Михалевски относно политиката на правителството за гарантиране на необходимото финансиране в рамките на Многогодишната финансова рамка 2014-2020 г. на ЕС.

„Искате да изкарате, че за последните три години България е станала най-бедната страна, България е бедна от 40 - 50 години, благодарение на вас. Както и да подвиквате, това са факти. Благодарение на нас усвояваме 30 пъти по-добре еврофондовете. Когато дойдохме на власт, бяха спрени фондовете”, заяви още Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати