19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-12-08 10:56:53

Преглед на печата на 8 декември

Изборът за конституционен съдия ще се отложи за след Нова година заради двата сигнала срещу единствения кандидат Галя Гугушева, съобщава "Труд".

Първият сигнал съдържа "данни за връзки на Гугушева с финансови структури с неясен или съмнителен произход, както и за цяла империя от фирми на името на сина й - младият адвокат Стефан Гугушевa." Вторият сигнал е от шестима граждани начело с бившия депутат от СДС Пламен Даракчиев. В него също се сочи, че Гугушева е замесена в "сделки, които не съответстват на доходите й на прокурор и нямат правдоподобно обяснение".

"Не мисля да се отказвам от номинацията си. Защото искам да се прецени моята кандидатура в качеството ми на професионалист и експерт", категорично заявява в интервю за "Стандарт" Гугушева. "Нали не мислите, че в работата си като прокурор, в която съм ангажирана цял ден, бих могла да движа търговски сделки, да извършвам движение на парични потоци и пране на пари. При положение че самата аз съм разследвала досъдебни производства, свързани с пране на пари", аргументира се Гугушева.

Прокурорът подчертава Единствено съм изтеглила заем от дружеството "Лигъл партнърс" ЕООД, което през целия период на неговото съществуване е управлявано от моята майка и по-големия ми син.

Парите за вдигане на капитала на "Лигъл партнърс"Есплънъд Венчърс" ЕООД, която е собственост на компанията на сина ми в САЩ, чрез приходи по договори за услуги с "Викториан пропърти" ЕООД, която е собственост на майка ми, чрез приходи от договори за услуги с "Лигъл партнърс" ЕООД още когато едноличен собственик е била майка ми Тотка Ахчийска. Както и чрез собствени средства. Всичко е преведено по банков път", разяснява Гугушева.

Притеснително е магистрати да вземат заеми от фирми, коментира в интервю за "24 часа" министърът на правосъдието Диана Ковачева. "Притеснително е и когато роднини и приятели на се явяват като адвокати по техни дела. Този въпрос трябва да бъде решаван и от административните ръководители своевременно. Ако съдия или прокурор забрави да си направи отвод, трябва да има механизъм, с който да бъде "подсетен". Разбира се, че съдиите и прокурорите имат приятели и част от тях вероятно са юристи или адвокати. Но не е приемливо да разглеждат делата им. Това е въпрос на ограничаване на личните от служебните отношения", допълва Ковачева.

 

От февруари всеки ще може да си принтира у дома свидетелство за съдимост, ако не е осъждан, и то при по-ниска такса"Добре е, че има трима кандидати. Това осигурява състезателност на личности и концепции. Важно е човекът, който ще застане начело на прокуратурата, да е наясно с проблемите, за да направи реформата там."

"Няма да скрия, че ние не сме щастливи от проекта "Южен поток", който пряко засяга икономическите интереси на Украйна. Но същевременно не бих драматизирал ситуацията", подчертава в интервю за "24 часа" украинският посланик у нас Микола Балтажи. "Вие вървите по нашия път, стремейки се към газови доставки без посредници, към това да бъдете директни съседи с държавата доставчик. Макар че ние сме непосредствени съседи с доставчика, но виждате, че това не решава проблемите. Затова фокусираме вниманието си не толкова върху трасетата, колкото до източниците", уточнява Балтажи.

Джиесемът скоро ще може да командва пералнята, хладилника, печката и още куп неща вкъщи, извежда под глава "24 часа". Това е новият бизнес на операторите, при който клиенти им стават машините. те вече си "говорят" и изпълняват задачи, възложени им от разстояние. Новата технология се нарича machine-to machin /M2M/ и се базира на поставянето на SIM карти в какво ли не от компютри през домакински уреди до транспортни средства и производствени системи. Според агенция "Харбор рисърч" общата стойност на свързаните интелигентни системи в света ще стигне 280 млрд. евро през 2013 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати