29 Март 2024 г. Петък

За шест месеца Борисов надмина предишните по усвояване на евросредства

2012-12-07 14:38:03

Бившият икономически министър Трайчо Трайков се нареди до "предишните“ с липсата на сериозни резултати в усвояването на евросредства по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

„Въпреки че поне стократно съм му казал по тази програма да се раздвижи, имаше под 10% усвояване“, обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства днес на връчването на 71 договора по програмата на обща стойност около 26 млн. лева.

„За шест месеца сме платили два пъти повече, отколкото в последните шест години“, изтъкна той и похвали настоящия министър Делян Добрев и екипа му.

„Малкият и среден бизнес е получил над 700 млн. лева и това са действия не на думи, а на дела“, допълни премиерът, според когото програмата буксувала при тройната коалиция.

Според него дори фирмите да назначат по един работник след връчването на днешните договори, това са десетки нови работни места, затова „когато цифрите говорят и боговете си мълчат“.

Борисов нареди в приемната на ресорната администрация да има книга за похвали и оплаквания. Ако чиновниците са помогнали на бизнеса, ще бъдат стимулирани финансово иначе лично министър Делян Добрев трябва да се погрижи за отстраняване на слабостите.

Доволният бизнес днес беше по-упорит и от медиите в причакването на министър-председателя. На влизане габровец спрял Борисов и благодарил, че управляващите са облекчили процедурите по програмата. Той произвеждал „и пуловери, и бетон“, обаче тройната коалиция бавела документите му, а сега въпросът се решил за 15 дни. 

След връчването на договорите Борисов получи дреха като подарък и щедро заяви, че ще я даде на предшественика си Сергей Станишев.

Министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че за периода 2007 година до 1 май 2012 година бизнесът е получил едва 177 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“.

Към момента договорените средства по програмата са 75%. Управляващите обещаха до края на годината те да надхвърлят 85%.

Добрев посочи, че позицията на президента Росен Плевнелиев, който ще наложи вето на промените в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се завишават изискванията за получаване на разрешение за постоянно пребиваване на чуждестранни инвеститори, ще помогне на Народното събрание отново да преосмисли тези текстове. 

Министърът отказа да коментира какви трябва да бъдат праговете за получаване на разрешението, но посочи, че предложението на ведомството му е било за 600 000 лева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати