28 Март 2024 г. Четвъртък

Искането на магистратите за бонуси е гнусно, но трябва да им ги дам, обяви министър Дянков

2012-12-07 07:35:52
Гнусно е това, което става, така министърът на финансите Симеон Дянков коментира искането на магистратите за коледни бонуси. Според него е нелогично допълнителни пари да се дават на работещите в сектор, който е най-нереформиран и критикуван.

"Бонуси се дават не когато се работи добре, защото това е задължението на всички служители, а когато се работи още по-добре. В съдебната система трябва да се засрамят от искането си, предвид свършената работа", обясни Дянков. Според него това е поредният скандал, който ще има отзвук в Европа.

Финансовият министър уточни, че няма механизъм, с който да спре даването на бонуси и ще разпише каквито документи трябва, за да получат магистратите бонуси за трета поредна година. Става дума за 10 млн. лева, но те можеха да се ползват да се вдигна с 10 лева парите за всяко дете, пресметна Дянков. Той добави, че между първи и второ четене на бюджета парите за съдебната власт са били върнати на миналогодишните нива и това е позволило да им останат средства за коледни добавки.

Министърът поясни, че поне вече работещите в системата са "влезли" в закона за държавния служител и вече се знае какви пари взимат. "Така стана ясно, че стартовата заплата в КЗК, за току що завършил юрист, е колкото на моите заместник-министри", добави Дянков. Друга добра новина била, че размерът на бонусите вече е регламентиран - до 30% от заплатата, като те могат да се дават на всеки три месеца. Финансовият министър беше категоричен, че в неговото министерство коледни добавки няма да има.

"Дали ще има достатъчно пари за увеличение на пенсии ще знаем до края на тази седмица или в понеделник, когато ще сме наясно със състоянието на бюджета", каза още Симеон Дянков. В отговор на въпрос той каза, че решението, индексирането на средствата на възрастните да е пропорционално, е взето, защото в противен случай е щял да бъде нарушен закона, като се дискриминират хората, получаващи повече пари.

Финансовият министър обясни, че не е подкрепил искането за вдигане на детските с 10 лева, защото тази сума не решава проблема. "С колкото майки съм говорил те не искат увеличение до 45, 55 лева, вместо сегашните 35, а до 200-220 лева", аргументира се Дянков. Той добави, че по-важното сега е да се реши въпросът с недостигът на места в яслите и детските градини, а след това да се мисли за рязко увеличение на детските.

По повод обвиненията на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че работещите във финансовото министерство за бездушни, защото не са приели да отпадне данъка за дарените за бедните храни, Дянков обясни, че това е лично негово решение. Аргументът е, че пропуските в законодателството дават възможност фирми по веригата да си връщат ДДС, а на края храните да се бракуват и изобщо да не стигнат до нуждаещите се.

Що се отнася до оплакванията на олимпийците, че не са си получили парите за медалите от игрите в Лондон, финансовият министър поясни, че тези средства не са предвидени в бюджета. Според него не само играчите, но и треньорите са си предвидили "тлъсти бонуси" и за изплащането на всички суми са нужни 3 млн. лева. Те ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.

В отговор на зрителски въпрос Дянков обяви, че местенето на митниците в Русе не е отменено, а само забавено, защото не е намерена подходяща сграда за тях.

Също, коментирайки питане от зрител, финансовият министър каза, че за момента не се усеща намаляване на парите от акцизи върху цигарите, след въвеждане на забраната за тютюнопушене на обществени места. Дянков си обяснява това с меката есен, като истинското положение ще стане ясно през зимните месеци. Прогнозите са хазната да получи около 220 млн. лева по-малко. Министърът обаче обяви, че подкрепя забраната, защото в дългосрочен план ще се спестят пари в здравеопазването.

Симеон Дянков беше категоричен, че този бюджет "е най-богатият в историята на България". Той изрази учудване от пасивността на опозицията при приемането му, като си я обясни с липсата на алтернативно мислене. В отговор на въпрос, защо от година на година бедните стават по-бедни, а богатите по-богати, министърът обяви, че това не е вярно, а е чисто психологическо усещане.

Според Дянков и богатите обедняват, но просто имат по-голям резерв. Увеличаването на броя на милионерите у нас министърът обясни с фактът, че в редица сектори нещата вървят добре. Като такива той посочи фармацията, земеделието и строежът на магистрали.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати