29 Март 2024 г. Петък

Броят на студентите у нас скочил за 10 години с 50 хил.

2012-12-07 06:36:20

Преди десет години у нас е имало около 225 хиляди студенти, докато през учебната 2011/2012 г. техният брой вече е над 280 хиляди, показват данни на националната статистика. Все пак за последните три учебни години се забелязва леко намаление на броя на студентите у нас - през 2009/2010 те са били 283 хиляди, през 2010/2011 - около 281 хиляди и към днешна дата - 280 хиляди.

През настоящата учебна година близо 230 хиляди студенти се обучават в държавни висши училища и около 50 хиляди - в частни вузове. Над 11 хиляди са били чуждестранните студенти, които следват у нас.

Завършилите висшисти у нас през 2011 г. са близо 64 хиляди, като жените са близо 39 хиляди, а мъжете - около 25 хиляди. Степен "бакалавър и магистър" през миналата година са получили 55 хиляди висшисти, професионален бакалавър са станали 7 500 висшисти, а доктор - 638 души.

Според анализ на Евростат за висшето образование и студентите в ЕС, което включва и България - у нас най-голям процент студенти изучават специалности, свързани с бизнес администрацията и социалните отношения - около 43 на сто, 18,7 на сто от бъдещите висшисти у нас изучават специалности в сферата на промишлеността и строителството, 8 на сто - в сферата на услугите, 7,7 на сто - хуманитарни науки и изкуството, 7 на сто - в сферата на здравеопазването, около 2,4 на сто изучават агрономство и ветеринарни науки.

Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в рамките на ЕС-27 е имало почти 20 милиона студенти, обучавани в близо 4 000 институции за университетско и следдипломно образование. В рамките на ЕС има едва четири държави, в които се обучават над 2 милиона студенти - Германия, Англия, Франция и Полша.

В Италия и Испания студентите не надхвърлят тази цифра, а заедно тези шест държави съставляват близо две трети от броя на всички студенти в ЕС.

Румъния е другата страна-членка на ЕС, която отчита около 1 милион студенти.

През изминалата година близо 4,5 милиона студенти са завършили висши учебни заведения в ЕС. Анализът показва, че близо 36 на сто от завършилите висшисти са изучавали социални науки, бизнес и право. Завършилите висшисти в ЕС в сферата на здравеопазването и хуманните науки са били около 15 на сто, а специалистите в сферата на инженерството, промишлеността и строителството - около 13 на сто.

Средната възраст на студентите в ЕС варира от 20 години /Ирландия/ - до 22-25 години /Испания, Дания и Финландия/ и др.

Стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението прогнозира, че до 2020 г. делът на 30-34 годишните с висше образование в ЕС трябва да бъде поне 40 на сто. Всеки трети европеец на възраст 30-34 години през миналата година е имал висше образование, отчита анализът. В някои страни този процент дори е по-голям - в Ирландия, Люксембург, Швеция, Англия, Норвегия, Швейцария - около 40 на сто от 30-34-годишните мъже и жени са били висшисти.

Програмата за модернизация на университетите се поддържа чрез изпълнението на 7-ма рамкова програма на ЕС за научни изследвания и програмата за конкурентноспособност и иновации. Европейската комисия и страните-членки на ЕС са създали и европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, отчита още Евростат. Според анализа някои от най-новите политически инициативи в тази област включват усилия за развитие на връзките между университетите и бизнеса, за да се стимулира обмена на добрите практики и да се решават общите проблеми.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати