23 Април 2024 г. Вторник

ЕНП се обезпокоиха от Станишев

2012-12-06 16:24:46

Европейската народна партия сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС Сергей Станишев, заяви председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Във вторник лидерът на БСП и президент на ПЕС обвини управляващите у нас, че се готвят да подменят вота на избирателите на парламентарните избори през 2013 година. Станишев обясни, че ако ГЕРБ не си отидат по един, ще си отидат по друг начин. Той прогнозира още, че е възможно гражданското недоволство да избухне.

 

Според Жозеф Дол изявленията на Станишев нарушават принципите на диалог и компромис между партиите в ЕП.

Негативният и враждебен тон вреди на политическия климат, допълва още той. Според Дол такива изявления рушат общественото доверие в целостта на демократичния процес.

Ние в ЕНП имаме други принципи и ценности. Убедени сме, че популизмът и лицемерието са недопустими на полето на европейската демокрация, посочва Жозеф Дол.

Според него подобно поведение е тревожно, защото накърнява усилията, които Европа полага за преодоляване на предизвикателствата и би могло да се превърне в лош сигнал към европейските граждани.

Вярваме, че политическото ръководство на ПЕС не насърчава подобна недемократична идеология, казва още Дол.

Той допълва, че гражданите са единствените, които могат да съдят за начина на управление в една държава. Тяхно е правото да дават и отнемат, тяхно е правото да решават кой да управлява и кой да е в опозиция.

И те го правят по най-демократичния начин - чрез избори, каза Жозеф Дол, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес също е изразил възмущението си от думите на Сергей Станишев, става ясно от прессъобщение на ГЕРБ. Лопес се срещна днес със зам.-председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според генералния секретар на ЕНП изказването на Станишев противоречи на основните европейски политически принципи, предвиждащи демократичен избор на управление и политически плурализъм, и е абсолютно недопустимо за председателя на втората по големина партия в Европа.

Лопес припомнил, че правителството на Бойко Борисов е избрано с изключително голямо доверие от българските граждани и с работата си е спечелило доверието и от страна на всички европейски институции.

Веднага след изказването на Станишев зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев определи като “един вид фундаментализъм“ думите на червения лидер и попита дали ПЕС споделят подобни мнения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати