20 Април 2024 г. Събота

Супергероите – лош пример за момчетата

2010-08-17 11:12:30

Съвременните супергерои проповядват стереотип, залагащ на насилие, и затова са лош пример за подражание за момчетата, съобщи BBC, позовавайки се на американски психолози.

Днешните супергерои се много различни от героите от комиксите в миналото, които си изкарват хляба с обикновени професии, а в характера им има нещо уязвимо. Единственият алтернативен модел за подражание в сегашните комикси е лентяят, който бяга от отговорност.

Проф. Шарън Лем обхваща в изследването си 674 момчета на възраст от 4 до 18 години, за да установи какво четат и гледат по телевизията. С екипа си от университета на Масачузетс тя анализира видовете модели за подражание, на които те са изложени.

Резултатите от изследването сочат два основни типа мъже – агресивния супергерой и кръшкача, който дори не опитва да се захване с нещо.

"Днешният супергерой прилича твърде много на екшън герой, посветен непрекъснато на насилие. Той е агресивен, саркастичен и рядко се замисля да направи добро за човечеството. Когато не са в костюм на супергерой, тези мъже използват жените, парадират с лъскави неща и доказват мъжествеността си с оръжие", твърди Лем.

По думите й момчетата могат да се поучат единствено от героите от старите комикси, защото когато свалят костюмите си, те са "истински хора с истински проблеми".

Единствената друга възможност за подражание за момчетата е кръшкачът.

"Кръшкачите са забавни, но те не са нещо, към което момчетата трябва да се стремят, кръшкачите не обичат училището и бягат от отговорност", допълва Шарън Лем.

В друго изследване д-р Карло Сантос от университета на Аризона изследва 426 момчета от прогимназия, за да установи способността им да устоят на стереотипни представи за мъжественост, като безразличие, автономност, физическа грубост.

Той открива, че тази способност да се устои на представите за мачизъм, особено на агресията, намалява с навлизането в пубертета и това застрашава психическата стабилност.

"Да се помага на момчетата отрано да устояват на подобно поведение, е важна грижа за здравето им и за качеството на социалните им отношения", казва той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати