29 Март 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-12-06 06:42:07

Миналото на премиера Борисов привлече вниманието на Европарламента. Директорът на ОЛАФ сочи България като пример за транснационална корупция в Европа, пише "Сега". На семинар "Корупцията в страните - членки на ЕС", организиран от три парламентарни групи - на социалистите, либералите и зелените - една от най-критикуваните държави бе България. За първи път в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов. В същото време християндемократите, които са политическото семейство на ГЕРБ, организираха спешно сходен, но чисто теоретичен семинар за "престъпните системи и корупцията в ЕС". В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия. Българските евродепутати се разделиха по политически признак, като дискусията, засегнала и миналото на Борисов, бе проследена от шестима от тях - социалисти, либерали, един от СДС и един независим.

"България продължава да тъне в корупция, изпреварена само от Гърция". Страната ни е в тотален застой в борбата с корупцията - цитира "Сега" доклада за 2012 г. на международната организация" Прозрачност без граници" . Стойността на българския индекс е 41 по скала от 100 пункта, което доказва, че през изминалата година властта не е положила никакви усилия за намаляването на корупционните нива. Оценка под 50 пункта е показател за опасно висока подкупност. На световно ниво пък се нареждаме на 75-о място измежду 176 изследвани страни.

Сериозната липса на прозрачност в политическата и икономическата среда, финансирането на партиите, публичните институции, купуването на гласове, засилената роля на монополите и слабите регулатори са изведени от неправителствената организация като най-проблемните и подкупни зони, които дърпат България надолу. Те нареждат страната до държави като Черна гора, Либерия и Тунис, съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "След влизането на България в ЕС тя не само не прогресира в борбата със злоупотребата с власт, както направиха Кипър, Полша и Унгария, но и влошава резултатите си. Европейските нормативни актове няма как да помагат сами по себе си без ефективността на институциите и регулаторите", твърди анализът на организацията.

Като опонент на тази новина "24 часа"Електронни търгове, които препятстват корупцията". Добър коледен подарък готви БОРКОР за българския бизнес - уникален модел за електронни обществени поръчки, разработен от Центъра за превенция и противодействие на корпуцията и организираната престъпност, осигурява пълна прозрачност и ефективност на търговете. Освен това моделът допринася за постигане на общоевропейско решение в борбата с корупцията в обществените поръчки, смята Ролф Шлотерер, немски експерт, съветник на вицепремиера.

"Дума"Нов драстичен разрив между Игнатов и учените". Стотици докторанти, преподаватели от Софийския университети и учени от БАН се събраха в студа вчера под мокрия сняг да протестират срещу опорочения конкурс на ФНИ и в подкрепана подписката, с която се настоява конкурсът да бъде преразгледан. "Прави се шести одит във фонд "Научни изследвания" (ФНИ) и от 2009 г. до момента фрапиращи нарушения няма", обясни министърът.

"Труд"Масови хайки на КАТ по празниците". Специализираните акции се организират по метода за широкообхватен контрол, наричан още холандски метод. Екипи от 15-20 катаджии, ченгета от Криминална и Икономическа полиция, инспектори от ДАИ, митничари правят импровизиран паркинг край пътя и проверяват едновременно от 5 до 10 леки коли, включително таксита, камиони и автобуси от градския транспорт и междуселищните линии. Гледат се както документите на шофьора, така и на автомобила, пътните листове, фактурите за товара, билетите и багажите в автобусите. 6, 8, 21 и 28 декември са дни на проверки.

"Плевнелиев в спор с Дянков за коледните надбавки", пише "Труд". Държавният глава влезе в пряк спор с финансист номер едно - Симеон Дянков, който неведнъж е отстоявал позицията да няма коледни бонусиза хората от трета възраст. Плевнелиев подкрепи тезата си за тази възможност, като посочи, че планираният дефицит от 1,3% не само позволява това, но дори е по-нисък - очертава се около 0,8%, така че е "комфортен" за раздаване на коледни надбавки. Плевнелиев се застрахова, че финансовият министър може да има допълнителни аргументи, за които той не е информиран.

"Булгаргаз" иска 9% поевтиняване на синьото гориво", информира "24 часа". Около 9% ще бъде намалението на цената на природния газ, което ще поиска компанията от ДКЕВР за следващото тримесечие, съобщи директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. "Точно колко ще бъде исканото намаление ще стане ясно следващия понеделник, когато общественият доставчик ще внесе заявлението си в ДКЕВР. Може да има незначителна промяна, но със сигурност по-малка от един процент", уточни Гогов.

"Капитал Daily"Булгаргаз" изплаши топлофикациите с нови договори. Условията са резултат от споразумението с "Газпром" и могат да затруднят финансово големите потребители".

В интервю за "24 часа"Създадат ли се прозрачни правила, ще има ръст и повече инвеститори"Трябва да има предпоставки за развитие на фирмите, на средния бизнес, да има принципност, устойчивост. Много хора знаят истината, но се страхуват да я споделят, не правят опити да намерят решенията с институциите."

"Бюджет 2013 е последователен в непоследователността си", коментира пред "Труд" депутатът от "Коалиция за България" Пламен Орешарски. Изданието отразява гласувания в парламента на второ четене бюджет на ДОО за 2013 г., според който обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст остава 240 лв. презследващата година. Това е с 1 лв. под линията на бедността.

Пенсиите ще се увеличат от 1 април догодина средно с 9,3%. Друг икономически акцент на "Труд"Лакомията е причинила лошите кредити".

За "Преса"Черните сценарии, които се пишат за България в чужбина, няма да се сбъднат. Българската банкова система запазва много добро състояние, въпреки трудната икономическа среда. Бюджетът на страната ще е под контрол и през следващата година."

Максим Минчев ще остане генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА), но вече с мандат от 5 години, пише "Труд". Кандидатурата му, която е единствена, отговаря на изискванията за поста, реши вчера парламентарната медийна комисия. Предложението Максим Минчев да остане начело на държавната новинарска агенция е на ГЕРБ. Той заема поста вече девет години. На 12 декември Минчев ще бъде изслушан на открито заседание на медийната комисия. На него той ще представи концепцията си за управление и развитие на БТА в следващите 5 години.

Анализът на "24 часа"От заплата към пенсия?"Всеки втори не си го пожелава". За подобен избор водещ е икономическият стимул, защото системата не осигурява комфортен живот на възрастните.

"В Костинброд сипват антифриз от чешмите", предупреждава "Новинар". Най-вероятно аварията е станала след теч от неизправна отоплителна инсталация. От кметството умоляват гражданите да не пият вода от чешмите, докато не се изолира замърсяването.

Петима големи шефове в Българския лекарски съюз (БЛС) са били служители на Държавна сигурност, показва решение на Комисията по досиетата, оповестено вчера, пише "Труд". Хората са проверили председателите, зам.-шефовете, главните секретари и членовете на управителните съвети на БЛС (общо 43-ма души). Резултатите показват, че д-р Андрей Кехайов, който бе шеф на БЛС от април 2002 г. до януари 2009 г., е бил агент на ДС; настоящият зам.-председател на БЛС д-р Георги Ставракев също е сътрудничил на ДС; в ръководството на зъболекарския съюз няма нито един агент.

Президентът Росен Плевнелиев не е съгласен със заключенията в доклада на ЕК за напредъка на Македония, коментира "Труд". "България е категорично за европейската перспектива на Македония, но нашата подкрепа не е безусловна. Отношенията между София и Скопие не са "пример за добросъседство", както Брюксел ще подчертае в доклада си." Плевнелиев съжалява, че в югозападната ни съседка "продължава да се наблюдава дискраминационно отношение към граждани, които се определят като българи".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати