18 Април 2024 г. Четвъртък

Чавдар Янев търси справедливостта с цената на всичко

2012-12-05 14:43:46

София. На първи декември в 9 сутринта 53-годишен мъж разпъва малка жълта палатка. Но не в планината. Не и на брега на някое китно езеро. За най-подходящо място той избира едно закътано ъгълче пред сградата на Висшия съдебен съвет. Точно до самия й вход, до табелата, на която блестят името на институцията и гербът на България.

Оттогава са изминали вече 4 дни. Но палатката стои непокътната. Във вихъра на студената зима 53-годишният мъж стои там и не се отказва.

Чавдар Янев – така се казва човекът, който четвърто денонощие прекарва в палатката, не се храни, издържа на минусовите температури и смята да остане там поне до Коледа. В замяна иска само справедливост.

12-годишната съдебна сага 

Още през 1999 година Чавдар и съпругата му Латинка получават фактура от „Топлофикация“, на която са изписани суми за 7 радиатора. Дотук добре. Проблемът е, че семейството има само 4 такива и не е длъжно да плаща пари за несъществуващите три.

Семейството се опитва да оправи печатната грешка, вещи лица идват неколкократно в дома, установяват, че наистина има само 4 радиатора, но въпреки това сметките продължават да идват с начислените суми за 7 радиатора.

Последният вариант на Чавдар е да заведе дело срещу „Топлофикация“ заради фактурите с несъществуващи радиатори.

„Бях принуден да заведа дело. Още през 99-а година миналия век!“Цялото дело се проточи 11 години, 10 месеца и 5 дни!“

Миналата година семейството печели делото. Но странната история не спира дотам. „Спечелих го делото. „Топлофикация“ ги забравих, но те мен не са. Нищо не се промени. Сметките продължиха“, казва той.

За почти 12-те години, в които семейството е водило дело срещу „Топлофикация“, дружеството също ги съди междувременно – по бързата процедура, всяка година. Причината – Чавдар и Латинка просто не са плащали сумите, които така или иначе не дължат.

„Господата от „Топлофикация“ ни осъждаха по бърза процедура, без да знаем ние. Разбирахме едва когато получавахме уведомление от съдия изпълнител. Абсурдът беше, когато с обратна разписка пратихме решението на Върховния касационен съд, нямаше никаква реакция от тяхна страна. Те си искаха същите суми!“, разказва Латинка Георгиева пред жълтата палатка на минус 2 градуса.

„Основният закон постоянно се нарушава от монополите и правосъдието нищо не прави или по-скоро участва в това беззаконие. В крайна сметка те си вършат беззаконието в съдружие със съдебната система. За съжаление това е факт!“, обобщава ситуацията Чавдар Янев, който пети ден е само на вода и чай. 

Искането 

„Аз задължавам българското правосъдие да започне да спазва Конституцията на България, основния закон! След като сме равни по Конституция, тези права, които имаме, да не са само на хартия!“, обяснява мотивът за гладната стачка Чавдар Янев.

Той и съпругата му просто искат това да не се случва и на други обикновени граждани.

„И тъй като на нас много нерви и сили ни костваше да извървим целия този път, решихме, че трябва да го спестим на останалите хора!“, ентусиазирано обяснява Латинка.

"Не може на нас да са ни нужни 12 години да осъдим един монопол, а той да осъжда обикновения гражданин по бързата процедура", допълва тя.

Подкрепата 

И изглежда, че Чавдар и Латинка не са сами. В специална група във Facebook „Подкрепа за Чавдар Янев в гражданското му неподчинение“ за кратко време се събират 1149 души.

А на четвъртия ден от гладната стачка над 50 души се събират пред Висшия съдебен съвет, за да подкрепят каузата на Чавдар. 

„Факт е, че при нас всичките ни монополи имат право да осъдят всеки за какво ли не по бързата процедура, даже могат да ви разпродадат и имуществото. За разлика от това, на обикновения човек му трябват 12 години, за да докаже, че няма 7 радиатори. Това просто е подигравка с всеки един от нас. Завиждам на търпението му да доведе това нещо докрай“, споделя Мариана Христова на стачката, която по последна информация се превръща в щафетна гладна безсрочна стачка.

„Подкрепям борбата му. Не познавам човека, не зная името му, но знам за какво се бори. И аз искам да покажа солидарност към неговата борба. Разбрах от интернет за събитието“, разказва младият Боян.


 “Този човек тук е на улицата не заради себе си, а заради всички останали. Той реално си е решил проблема. Хората трябва да се замислят дали има още такива достойни хора като него. Затова сме тук и затова го подкрепяме. , казва и Янко Петров. 

Как реагираха от "Топлофикация"

В официалното становище на „Топлофикация София“ ЕАД за основанията и начина на изготвяне на сметките на Чавдар Янев фигурира член 68 от от "Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката и енергийната ефективност", според който прилагането на системата за дялово разпределение е задължителна за всички потребители.

Янев обаче отказал още преди време да се присъедини към системата за дялово разпределение и да монтира уреди - решение, което стои записано в протокола от общото събрание на етажната собственост.

И тъй като за апартамента на Янев няма регистрирани данни за отоплителни тела, от "Топлофикация" взимат данните на подобен консуматор, в случая съседен апартамент от същия етаж. По този начин е и образувана начисляваната сметка за топлинна енергия на Янев в съответния период.

При подаване на сигнал от 53-годишния мъж за седемте радиатори, които не съществуват, дружеството праща контролни органи до жилището му, за да за да се установи спорният момент за наличието на 4, а не 7 радиатора в неговия имот. Въпреки това достъп до апартамента не е осигурен - от компанията са категорични, че Янев не е позволявал вещи лица да влизат в дома му в продължение на 8 години, за да идентифицират наличието на отоплителни тела.

Поради тези причини дружеството няма правно нито техническо основание да не начислява на Янев количество топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация, категорични са от "Топлофикация". 

Според дружеството Янев трябва да им заплати 4021 лв.

Надеждите

Въпреки това Чавдар продължава да излъчва известна доза оптимизъм, защото вижда в лицата на млади хора подкрепа за каузата.

„Нещата отиват на зле. Ако не се промени нещо, първите, които ще си отидат, това са младите хора. Вие, младите не търпите. Ето вижте – толкова млади хора, които искате да промените нещата по мирен начин“, казва той, сочейки с поглед насъбралата се тълпа пред палатката.

„Трябва да опитаме! Ако предварително говорим, че дадена кауза няма да успее, нищо няма да стане. Единственото, което можем да направим, е да предизвикаме нормалните хора, които имат амбицията да променят нещо. Правителството се прави на глухо и сляпо! Хора, които ние сме издигнали, сега се гаврят с нас! Няма държава, в която толкова много да е пренебрегнат народът и мнението на гражданите!“, коментира и Ангелика Цокова, която е първата доброволка, която ще поеме щафетната гладна стачка след Чавдар.

„Колкото повече хора се съберат да протестират, толкова по-голям шанс имаме да успеем“, казва и ученичка, която тази година завършва и иска да се развива в България. 

„Не ти ли е студено?“, питаме го. „Добре ми е.“, усмихва се Чавдар.  „Няма начин. Ще остана до края“, категоричен е той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати