25 Април 2024 г. Четвъртък

Окончателното намаление на цената на природния газ ясно след 10 декември

2012-12-05 14:36:19

Намаление с около 9 % на цената на природния газ от началото на следващата година смята да предложи държавният газов доставчик „Булгаргаз“. 

Точният процент ще стане ясен на 10 декември, когато компанията ще внесе заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но разликата ще е минимална, съобщи шефът на дружеството Димитър Гогов. 

До обсъждане на по-сериозно намаление в цената на газа и оттам на топлоенергията се стигна, след като руската газова компания „Газпром“ даде отстъпка от над 20 % в цената на доставяното синьо гориво за България от началото на 2013 г. Договорът беше подписан в София през ноември в присъствието на премиера Бойко Борисов, който разговарял за цената по телефона с руския президент Владимир Путин. Същия ден България подписа и окончателното инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“ според анализатори в замяна на отстъпката.

Гогов не прогнозира с колко процента поевтиняването на цената на природния газ ще намали цената на парното и топлата вода. Според него в следващите дни курсът лев-долар, който е ценоообразуващ елемент, ще бъде още по-благоприятен за потребителите.

 

Окончателно решение за цените на природния газ и на топлоенергията за първото тримесечие на 2013 година ще вземе енергийният реуглатор на закрито заседание до края на декември.

Към днешна дата задълженията на всички топлофикации към "Булгаргаз" възлизат на 184 млн. лв., от тях 167 млн. лв. са на "Топлофикация София". Според Гогов софийското дружество е преминало границата на търпението, но трябва да се намери решение. 

От 1 януари 2013 г. клиентите на "Булгаргаз" ще трябва да предоставят гаранции за заявените количества природен газ с нов договор, който предвижда или да заплащат авансово заявяваните от тях количества, или да ги гарантират с някакъв финансов механизъм, например банкова гаранция.

Отговорност при незакупуване на заявените количества ще се носи само ако по тази причина възникнат финансови задължения към "Булгаргаз". 

Дружеството има идея  през тази зима да добие максималното възможно количество от хранилището в Чирен, а през следващото лято да нагнети колкото се може повече газ, защото икономически той ще е по-изгоден от съхранявания в момента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати