8 Май 2024 г. Сряда

Преглед на печата днес

2012-12-05 07:26:01

Акцентите от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ са най-коментираната тема в днешния печата. "Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов". С тези думи се е обърнал американският президент Барак Обама към българския премиер, пише "Труд", предавайки думите на министъра на земеделието Николай Младенов.

В друга статия ежедневникът цитира и Борисов: "По време на срещата говорихме за атентата в Сарафово. Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчител на този гнусен атентат по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата." По думите на българския премиер американският президент оценява положително и правосъдната система у нас. "Даде пример, че нашето правителство с избора на Висш съдебен съвет, на инспекторат, на главен прокурор - това, което го бяха брифирали, за това как институциите сработват, когато има проблем, както имаше с Марковска", допълва Борисов.

По думите му президентът Обама нито веднъж не е упрекнал България по време на срещата. В интервю за "24 часа" Борисов коментира: "Личните ни отношения с Обама са такива, че си имаме доверие и уважение. Както например с Меркел, ако сега трябва да се чуя с нея - няма проблем. Не мога да кажа дали например, ако поискам разговор с Франсоа Оланд, ще ми вдигне."

Премиерът споделя, че по време на срещата е бил спокоен, защото си е "свършил работата", а "Обама е уникален човек, много приятен за общуване". В отговор на въпроса какво искат САЩ от нас, премиерът подчертава: "Те нищо не искат от нас. Констатират, че България в момента работи добре в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това преди беше проблем за тях и тяхната сигурност, особено като се има предвид източването на кредитни карти, фалшивите долари и всичко останало през годините. Не е случайна и тази изключително висока оценка за направеното от нас по линия на тероризма и атентата в Сарафово."

"Номинацията ми не е политическа. СДС ми предложи да съм надпартиен кандидат. Аз се съгласих да бъда издигната в качеството ми на професионалист и при условие, че не съм политическа кандидатура", заявява пред "Труд" Галя Гугушева, кандидат за Конституционен съдия /КС/. "Считам, че прокурорският труд е много тежък и сериозен и трябва да имат своето представителство в КС. Това е вид обществено признание за гилдията", коментира още Гугушева.

Всеки втори стаж е неплатен, сочи статистика, отразена от "Сега". Близо 90 на сто от работодателите в страната са имали или в момента обучават младежи. 55 процента от тях обаче не са получавали заплащане за труда си. Трудовият договор е рядкост - имали са само една четвърт от обучаващите се, а една пета са били на хонорар. Данните са от анкета на Българската стопанска камара.

На фона на тази статистика "Труд" оповестява: Бонуси за Великден, Коледа и при ползване на платен годишен отпуск, 13-та заплата, подаръци за децата за началото на учебната година, безплатно обслужване при лекар и зъболекар, допълнително пенсионно и здравно осигуряване. Това са част от най-атрактивните социални придобивки, които българските компании в добро финансово състояние осигуряван на работниците си.

56,4 процента от работещите българи над 50 г. предпочитат да се трудят и след навършване на възраст за пенсия, допълва по темата на първа страница "24 часа". Това сочат данните от представителното изследване на социалния живот и икономическата активност на тази категория.

В допълнение на темата "Стандарт" оповестява: Дядо Коледа може да подмине пенсионерите у нас. Шансовете да получат добавки преди Бъдни вечер се стопиха, алармираха синдикатите. Последната възможност отпадна вчера, след като кабинетът отложи заседанието си за идната сряда. А социалният министър Тотю Младенов призна, че не е говорил с вицепремиера Симеон Дянков.

Догодина пенсионната възраст се качва с още 4 месеца. Очаква се от това ново увеличаване средногодишният брой на пенсионерите през 2013 г. да намалее с около 7000 души, съобщава пред "Стандарт" Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт. "Този спад също ще бъде главно в резултат от намаляването на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст.

При инвалидните пенсии обаче не се наблюдава намаляване, не очакваме такава тенденция и догодина. През тази година 27 452 лица са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Спрямо 2011 г. това е с 228 по-малко. Но расте броят на социалните инвалидни пенсии, които се плащат чрез трансфери от държавния бюджет. При тях имаме превишение. При планирани 494 000 социални инвалидни пенсии в края на годината очакваме те да са с над 7000 повече", прогнозира Петков.

"Половината вода на София изтича", алармира на първа страница "Труд". Точно 58,82 процента от нея се губи по пътя от язовира до кранчетата в домовете на столичани. Данните са от доклад на работна група в общинския съвет, която проверява изпълнението на договора с френската "Софийска вода". Според бизнес плана на концесионера загубите сега трябвало да са намалели до 49,46 на сто.

"Усилено търсим инвеститори в язовири за питейна вода - една голяма тема за нас през следващата година предвид новия закон за публично-частното партньорство", анонсира пред "Преса" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "Освен че ще изградят пречиствателни станции за питейна вода, на инвеститорите ще дадем възможност да си направят и ВЕЦ на язовира. И благодарение на производството на ток да си избият инвестицията", уточнява Павлова.

500 данъчни служители под прикритие ще тръгнат в края на седмицата по зимните курорти и столичните заведения, извежда под глава "Монитор". На мушката на проверяващите са курортите Боровец, Пампорово и Банско, които се очаква да бъдат окупирани от студентите.

"Вече са платени половината пари от скандалната сесия на научния фонд", отбелязва в заглавие "Сега". 70 на сто от договорите с класираните проекти са вече сключени, а 7 млн. от предвидените 14.8 млн. лв. от първия етап на финансиране са изплатени. Точно обратното обаче твърди просветният министър Сергей Игнатов." Не е вярно, че няма достъп до рецензиите от конкурса, не е вярно също, че парите са раздадени вече, защото тепърва ще се сключват договорите", са думите на министъра, отразени от вестника.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати