Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow България arrow Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

  Print E-mail
2012-12-05 07:26:01
източник: dnes.bg

Акцентите от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ са най-коментираната тема в днешния печата. "Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов". С тези думи се е обърнал американският президент Барак Обама към българския премиер, пише "Труд", предавайки думите на министъра на земеделието Николай Младенов.

В друга статия ежедневникът цитира и Борисов: "По време на срещата говорихме за атентата в Сарафово. Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчител на този гнусен атентат по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата." По думите на българския премиер американският президент оценява положително и правосъдната система у нас. "Даде пример, че нашето правителство с избора на Висш съдебен съвет, на инспекторат, на главен прокурор - това, което го бяха брифирали, за това как институциите сработват, когато има проблем, както имаше с Марковска", допълва Борисов.

По думите му президентът Обама нито веднъж не е упрекнал България по време на срещата. В интервю за "24 часа" Борисов коментира: "Личните ни отношения с Обама са такива, че си имаме доверие и уважение. Както например с Меркел, ако сега трябва да се чуя с нея - няма проблем. Не мога да кажа дали например, ако поискам разговор с Франсоа Оланд, ще ми вдигне."

Премиерът споделя, че по време на срещата е бил спокоен, защото си е "свършил работата", а "Обама е уникален човек, много приятен за общуване". В отговор на въпроса какво искат САЩ от нас, премиерът подчертава: "Те нищо не искат от нас. Констатират, че България в момента работи добре в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това преди беше проблем за тях и тяхната сигурност, особено като се има предвид източването на кредитни карти, фалшивите долари и всичко останало през годините. Не е случайна и тази изключително висока оценка за направеното от нас по линия на тероризма и атентата в Сарафово."

"Номинацията ми не е политическа. СДС ми предложи да съм надпартиен кандидат. Аз се съгласих да бъда издигната в качеството ми на професионалист и при условие, че не съм политическа кандидатура", заявява пред "Труд" Галя Гугушева, кандидат за Конституционен съдия /КС/. "Считам, че прокурорският труд е много тежък и сериозен и трябва да имат своето представителство в КС. Това е вид обществено признание за гилдията", коментира още Гугушева.

Всеки втори стаж е неплатен, сочи статистика, отразена от "Сега". Близо 90 на сто от работодателите в страната са имали или в момента обучават младежи. 55 процента от тях обаче не са получавали заплащане за труда си. Трудовият договор е рядкост - имали са само една четвърт от обучаващите се, а една пета са били на хонорар. Данните са от анкета на Българската стопанска камара.

На фона на тази статистика "Труд" оповестява: Бонуси за Великден, Коледа и при ползване на платен годишен отпуск, 13-та заплата, подаръци за децата за началото на учебната година, безплатно обслужване при лекар и зъболекар, допълнително пенсионно и здравно осигуряване. Това са част от най-атрактивните социални придобивки, които българските компании в добро финансово състояние осигуряван на работниците си.

56,4 процента от работещите българи над 50 г. предпочитат да се трудят и след навършване на възраст за пенсия, допълва по темата на първа страница "24 часа". Това сочат данните от представителното изследване на социалния живот и икономическата активност на тази категория.

В допълнение на темата "Стандарт" оповестява: Дядо Коледа може да подмине пенсионерите у нас. Шансовете да получат добавки преди Бъдни вечер се стопиха, алармираха синдикатите. Последната възможност отпадна вчера, след като кабинетът отложи заседанието си за идната сряда. А социалният министър Тотю Младенов призна, че не е говорил с вицепремиера Симеон Дянков.

Догодина пенсионната възраст се качва с още 4 месеца. Очаква се от това ново увеличаване средногодишният брой на пенсионерите през 2013 г. да намалее с около 7000 души, съобщава пред "Стандарт" Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт. "Този спад също ще бъде главно в резултат от намаляването на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст.

При инвалидните пенсии обаче не се наблюдава намаляване, не очакваме такава тенденция и догодина. През тази година 27 452 лица са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Спрямо 2011 г. това е с 228 по-малко. Но расте броят на социалните инвалидни пенсии, които се плащат чрез трансфери от държавния бюджет. При тях имаме превишение. При планирани 494 000 социални инвалидни пенсии в края на годината очакваме те да са с над 7000 повече", прогнозира Петков.

"Половината вода на София изтича", алармира на първа страница "Труд". Точно 58,82 процента от нея се губи по пътя от язовира до кранчетата в домовете на столичани. Данните са от доклад на работна група в общинския съвет, която проверява изпълнението на договора с френската "Софийска вода". Според бизнес плана на концесионера загубите сега трябвало да са намалели до 49,46 на сто.

"Усилено търсим инвеститори в язовири за питейна вода - една голяма тема за нас през следващата година предвид новия закон за публично-частното партньорство", анонсира пред "Преса" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "Освен че ще изградят пречиствателни станции за питейна вода, на инвеститорите ще дадем възможност да си направят и ВЕЦ на язовира. И благодарение на производството на ток да си избият инвестицията", уточнява Павлова.

500 данъчни служители под прикритие ще тръгнат в края на седмицата по зимните курорти и столичните заведения, извежда под глава "Монитор". На мушката на проверяващите са курортите Боровец, Пампорово и Банско, които се очаква да бъдат окупирани от студентите.

"Вече са платени половината пари от скандалната сесия на научния фонд", отбелязва в заглавие "Сега". 70 на сто от договорите с класираните проекти са вече сключени, а 7 млн. от предвидените 14.8 млн. лв. от първия етап на финансиране са изплатени. Точно обратното обаче твърди просветният министър Сергей Игнатов." Не е вярно, че няма достъп до рецензиите от конкурса, не е вярно също, че парите са раздадени вече, защото тепърва ще се сключват договорите", са думите на министъра, отразени от вестника.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?