19 Април 2024 г. Петък

РЗС с представител в изборната комисия

2012-12-04 15:54:20
РЗС все пак ще има представител в изборните комисии. Това предвиждат приетите на второ четене от правната комисия текстове в поправките на Изборния кодекс. Промяната беше коментирана от депутати като пореден жест на ГЕРБ към партията на Яне Янев след затоплянето на отношенията им.

С гласувания през 2010 г. закон изрично беше уредено, че членове в ЦИК и в останалите изборни комисии имат парламентарно представените партии, като за такива се приемат тези, които са влезли в парламента и имат парламентарна група. На това определение не отговаряше РЗС на Яне Янев, чиято група се разпадна още в края на 2009 г. С напускането на Марио Тагарински партията му нямаше представител за президентските и местните избори през 2011 г. Сега изискването за парламентарна група отпада.

"Това е благодарност към новите ви партньори", възмути се Мая Манолова. Тя се обърна към изборния експерт Михаил Константинов, който присъства на заседанието на комисията, за да изчисли за сметка на коя партия ще бъде представителят на РЗС в ЦИК.

Председателят на комисията Искра Фидосова опонира, че ГЕРБ всъщност поправя една несправедливост, въведена през 2009 г.

ГЕРБ направи и друг жест към РЗС – като не забрани изрично в имената на предизборни коалиции да присъстват имена на хора. Такава забрана искаха от "Синята коалиция", които на местните избори през 2011 г. имаха проблем в Плевен, където се регистрира коалиция "За Зеленогорски". Кандидатът за кмет на десницата там беше Найден Зеленогорски, но той нямаше нищо общо с коалицията "За Зеленогорски".

Ако тази забрана беше приета, щеше да важи и за евентуалното име на коалицията между РЗС и Леберален алианс на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Сред обсъжданите за нея имена са "РЗС за Марешки" или "РЗС и Марешки".

Ако има такова ограничение за личните имена, трябва да има и забрана партиите и коалициите да преповтарят имена на неправителствени организации, смята Фидосова. Това обаче щеше да удари също и "България на гражданите" на Меглена Кунева.

Депутатите от правната комисия коментираха, че подобна забрана би нанесла голяма поразия и започнаха да измислят различни имена на бъдещите съюзи - "РЗС и аптеки", "БСП със Станишев", "Коалиция за България без Първанов" и др.

По настояване на ДПС депутатите от правната комисия отхвърлиха част от ограниченията пред социологическите агенции. Макар на предишното си заседание да приеха забрана да се огласяват допитвания, които "са получени или представени по въвеждащ в заблуждение начин", днес депутатите прегласуваха текстовете и ги отхвърлиха. Така отпада и задължението за медиите да публикуват право на отговор на партии, които се чувстват засегнати от данни от социологически проучвания.

Отхвърлено беше и предложението на Яне Янев за данъчна ревизия на социологическите агенции и медиите, които са правили или публикували проучвания за изборите.

"Третираме социологическите агенции като участници в изборите. Това са репресивни текстове", заяви Христо Бисеров. Мая Манолова от БСП пък ги определи като фашистки.

Правната комисия продължава обсъждането на поправките в Изборния кодекс вече пети час. Все още не е приключил дебатът с какви бюлетини ще се гласува на парламентарните избори – отделни или интегрална, дали ще остане преференцията и какъв ще е нейният праг.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати