28 Март 2024 г. Четвъртък

СДС с политическа декларация и визия за бъдещето

2012-12-04 15:17:45

СДС ще си сътрудничи с партиите от дясно-центристкия спектър за по-добро управление след парламентарните избори, обяви лидерът на партията Емил Кабаиванов на пресконференция.

В политическа декларация на Националния изпълнителен съвет в навечерието на своята 23-годишнина от партията заявиха, че отново са на прага на изпитания, като сега стратегическата цел е „българите да живеят достойно и сигурно като истински европейци“.

Кабаиванов обаче не уточни с кои партии има предвид ръководството да си сътрудничи с аргумента, че те се знаят. „Водещ формат е Европейската народна партия“, каза само той. В отговор на предположението, че една от тях е Демократи за силна България, той отговори, че ако ДСБ се разпусне и членовете й искат да се присъединят към СДС, са добре дошли. Според него няма нито едно доказателство, че партията на Меглена Кунева е дясна. 

Лидерът на сините обеща да няма „парашутисти“ в нито една листа за парламентарните избори. Той бе категоричен и че в тях няма да участват независимите депутати, които помогнаха на партията да номинира заместник-апелативния прокурор в Специализираната прокуратура Галя Гугушева за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Кабаиванов прати медиите да се обърнат лично към кандидатката за член на Конституционния съд с въпроси за нея. Според него тя е безупречна понеже постът, който заема, предполага, че са извършени всички възможни проверки.

„Да спрем със задкулисието, каквото има да се каже, да е публично“, призова лидерът на СДС и допълни, че за неверни твърдения, трябва да се понася и отговорност. Кабаиванов не я познавал лично, но като кмет на Карлово знаел кой е съпругът й. Лидерът на сините веднага побърза да уточни, че не е роден в града и няма роднински връзки със семейството на Гугушева.

Той обясни също, че не знае дали ГЕРБ ще подкрепи в парламента синята номинация въпреки публичната заявка на премиера Бойко Борисов. Това щяло да стане ясно на 19-ти декември при гласуването на депутатите.

Кабаиванов смята, че „голямото завръщане“ към СДС започва и следващите месеци ще го докажат. 

Дали ще има наказателна мярка за останалите шестима депутати, отказали да внесат каквато и да е номинаци за Конституционния съд, ще стане ясно на следващия Национален съвет на СДС. По думите на Кабаиванов един от тях – Михаил Михайлов, на практика се е самоизключил, защото не е плащал членски внос две години.

НИС на СДС ще подаде декларация, за да бъде отписан Мартин Димитров като член на ръководството, съобщи Кабаиванов. Според него по-големият проблем е, че Димитров представлява Синята коалиция като физическо лице и този въпрос ще се решава по юридически път.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати