29 Март 2024 г. Петък

Воденичаров - новият шеф на БАН, 32 академици против него

2012-12-03 09:24:01

Единственият кандидат на изборите за председател на БАН акад.Стефан Воденичаровбеше избран начело на Академията.

По време на днешното заседание на Общото събрание на БАН гласуваха 97 члена, от които "за" бяха 57, "против" 32, а осем пуснаха бели бюлетини.

Гласуването беше тайно.

В изказването си преди вота Воденичаров изтъкна, че като приоритет номер едно си поставя намирането на спешни мерки за подобряване на бюджета на БАН за следващата година.

„Големият проблем за мен е финансовото състояние на БАН", посочи той пред колегите си. 
Воденичаров обеща, ако бъде избран за председател, до второ четене на бюджета за следващата година да издейства повече пари за БАН.

„Ентусиазмът на много хора вече е изчезнал", заяви настоящият шеф на Института по металознание.
Според него е необходимо Академията да провежда редовни срещи с президента и с премиера. „Не трябва да чакаме някой да ни потърси по някакъв въпрос", убеден е акад. Воденичаров.

Според нето БАН трябва да разшири контактите си с общините. „Голяма част от европейските средства, предвидени за общините, не се усвояват, като една от причините по негово мнение е, че те не са наясно как се пишат европроекти. „Много от нашите учени могат да станат полезни и водещи в тези проекти", изтъкна Воденичаров.

В своята платформа той предлага и изграждане на научно-образователна инфраструктура. Приоритет за него е повишаване на социалния статус на учените и на преподавателите.

Воденичаров иска и засилване на връзките на БАН с бизнеса.
„Връзката ни с индустрията е прекъсната, ние не знаем какво правят те, те не знаят какво правим ние", обясни той. Академикът предлага „имплантиране" на учени от БАН в структурите на държавната администрация, както и отваряне на академията към обществото.
Обществото трябва да знаем какво можем, какво правим и защо го правим, изтъкна Воденичаров.

Според него БАН трябва да стане и инициатор на всички чествания, свързани с българската духовност. Академията също така трябва по-активно да се включи в обучението наталантливи деца.
Стефан Воденичаров предлага някои от институтите на БАН да отворят лабораториите си, където ученици да експериментират.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати