8 Май 2024 г. Сряда

Обама ще приеме Бойко Борисов днес в Белия дом

2012-12-03 08:36:25
Премиерът Бойко Борисов днес ще бъде приет в Белия дом от президента на САЩ Барак Обама.

Борисов, който е на работна визита, е първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември, припомня БТА.

Преди срещата в Белия дом, насрочена за ранния следобед местно време (малко преди 22 часа българско), българската делегация ще участва в церемония по поднасяне на венец на гроба на Незнайния войн на Арлингтънското национално гробище.

В разговора с президента Обама ще участват също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Както съобщи пресслужбата на Белия дом, на срещата ще бъдат обсъдени широк кръг двустранни и регионални въпроси, включително важната роля на България в НАТО и ценния й принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

В Афганистан има 614 български вйници, военни инструктори и лекари в предвожданата от НАТО мисия ISAF. До края на годината трябва да се приберат десетте военни лекари от испанската полева болница в Херат. В първите месеци на 2013г. ще приключи мисията на 257 българи, охраняващи летище в Кабул. До края на 2014г. е предвидена мисията на 347-те военни, охраняващи летището в Кандахар.

 

Президентът Обама очаква също да бъде информиран за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система.

Сътрудничеството в отбраната, сигурността и енергетиката ще бъдат сред основните теми в предстоящата среща между двамата лидери, уточни в четвъртък говорителят на МВнР Весела Чернева.

Сред другите теми тя посочи стратегическите перспективи пред българската енергетика и стратегическата сигурност в Европа и Евразия, обстановката на Западните Балкани в контекста на политиката на отворени врати на НАТО, ситуацията в Близкия изток, Сирия и други горещи точки.

Освен краткото съобщение от миналата седмица на световните новинарски агенции, срещата Обама-Борисов засега не присъства в днешните американски медии.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати