19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-12-03 07:06:23
"Убеден съм, че ако се харчи предизборно, това изобщо не помага преди изборите. Хората не са глупави. Те разбират, че 3 г. нищо не си правил, както беше тройната коалиция, и внезапно от декември 2008 г. до март 2009 г. 5 млрд. лв. изчезват", категорично заявява пред "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков. По думите му парите са изчезнали, защото не могат да се усвоят за толкова кратко време. "Не можеш да заблудиш нито хората, нито икономиката, като показваш чешмички или водни огледала. С изсипването на тези пари те се опитаха да забавят влизането в кризата. За да стане след изборите, при новата власт", смята Дянков. Това е причината финансовият министър да държи приходите и разходите да са разчетени към смислен икономически растеж, а не към някакъв изкуствено надут. "Хората не са глупави и разбират кога някой прави политика и кога просто дава пари за избори", допълва още вицепремиерът. Той изразява своята увереност, че следващият мандат на ГЕРБ ще бъде по-силен,по две причини. "Първата е, че за разлика от всички останали можем да покажем какво сме направили. Всеки може да ги пипне - пътища, спортни зали, читалища. Втората причина е, че в много тежка ситуация България успя да запази стабилност", аргументира се Дянков.

Към българската делегация в САЩ се присъедини и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на работно посещение там от две седмици. В интервю за "24 часа"Запознахме партньорите в САЩ с напредъка ни по случая с атентата в Сарафово и резултатите от експертизите, които излязоха в последните 20 дни. В началния етап на разследването чрез проверките, които бяха направени от ФБР, ние успяхме да установим, че намерените шофьорски книжки не са истински. А чрез експертизите, които бяха направени преди дни, вече знаем къде точно са отпечатани фалшивите документи на терористите." Цветанов допълва, че България е получила признание за цялостната работа в сферата на правоохранителната дейност от всички във Вашингтон. През 2013 г. в страната ни ще пристигне и спецагент на ФБР, който ще помага в разследванията на киберпрестъпленията. Нашите служители ще продължат да участват в обучителните програми на Държавния департамент. В България ще дойде и юридическият представител на съдебната система на САЩ, който отговаря за Югоизточна Европа. Идеята е да се срещне с бъдещия главен прокурор, с представители на прокуратурата и съда у нас. Целта е този юридически представител да подпомага реформите в българската съдебна система. Това е само част от съвместната работа, която двете страни предстои да предприемат, по думите на Цветанов.

Според челото на "Сега" военните са продали тайно щурмови бомбардировачи. За сделката, от която министерството на отбраната е спечелило около 6 млн. лв., се разбра от "Фейсбук" групата на авиобаза "Безмер", където бяха публикувани снимки от разглобените и подготвени за изнасяне самолети. Продадени са шест Су-25. На 28 юни е бил проведен търг за тях. Сделката е била особено изгодна за Министерството на отбраната, тъй като първоначално обявената цена на самолет е била около 100 хил. лв. Фирмата купувач, която е българска и притежава пълен лиценз за търговия със стоки с двойна употреба, обаче изненадала всички на търга, като предложила по 1 млн. лв. на бройка и така спечелила тръжната процедура, съобщава изданието.

"Този месец очаквам развръзката по "Белене", съобщава пред "Монитор" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Това ще се получи, когато премиерът Бойко Борисов се срещне с президента Владимир Путин. "Там има завързан един възел, който за да бъде разсечен, трябва да се знае какво иска българската страна и какво - руската", казва Николов. По думите му руската страна иска да се изгради АЕЦ "Белене". Но има и друг вариант, при който е за продажбата на един реактор на друга страна. "С оборудването, изработено за първия реактор за "Белене", пък може да се изгради хибриден блок на площадката на "Козлодуй" с участието на западни компании. Много хора казват, че руската страна дава заеми и АЕЦ "Белене" може да се построи с руски капитал. Това категорично според мен не трябва да се случва, защото България е в ЕС и на нас ни трябва политическо лоби, което да защитава нашата централа в Европа", смята Николов. 

 "Земеделска диета от Брюксел. България може да получи 500 млн. евро по-малко субсидии за селско стопанство през следващия програмен период", алармира на първа страница "Капитал Daily". Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов, уточнява ежедневникът.

Държавата най-после отпушва златодобива, коментира под глава"Преса". В ход е акция "Клондайк" за четири златни находища, които са вече проучени и в най-кратки срокове ще бъдат дадени на концесия. Това са Трън, "Милин камък" край Брезник, "Сребрен" в Западните Родопи и с. Бабяк в Рила, в които имало над 100 тона злато. Държавата обмисля да вдигне концесионните такси, които плащат инвеститорите. В момента те са между 1 и 4 процента на добития метал. Предвижда се да станат 5,5.

Под заглавие "Кредитори на сухо заради кухи фирми" "Труд" алармира за нов порочен кръг на фирмена задлъжнялост. Български производител има да взема около 150 000 лева от търговец. Дългът е натрупан в последните 2 г. Продуктите, за които се дължат парите, отдавна са продадени. Търговецът дори си е взел обратно от държавата ДДС за стоката. Но отказва да си плаща задълженията. Кредиторът, т.е. фирмата производител, не може да си вземе парите чрез съда, тъй като длъжникът вече няма активи, с които да се покрият задълженията. Те са прехвърлени в прясно регистрирана от същите собственици фирма без дългове, а старата вече е куха. Колелото на задлъжнялостта се е завъртяло. "Междуфирмените дългове са нараснали спрямо предходната година с около 10 процента", допълва по темата Милена Виденова, управляващ директор на компанията за управление на кредитен риск. По думите й техният размер варира между 100 и 200 млрд. лв.

"БДЖ - Товарни превози" и Агенцията за дипломатически имоти в страната трябва да бъдат раздържавени най-късно до края на март, анонсира на първа страница "Труд". След това всички приватизационни процедури в България ще бъдат прекратени. Причината за бързането са парламентарните избори и страхът сключените по-късно сделки да не влязат в предизборната реторика срещу ГЕРБ, коментира изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

До 2015 г. ремонтът на Централна жп гара в София ще бъде завършен, съобщава в интервю на вътрешна страница Христо Алексиев, зам. генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Ако до 2013 г. ръководството на гарата сключи договор с фирма изпълнител на ремонтните дейности, то след около три години гарата ще има съвсем нов облик. Покритието на пероните ще бъде сменено, всичко ще бъде осветено и ще се ремонтират нови ескалатори. Важно е да се направи по-функционално второто ниво на гарата, което да се използва за магазини и офис площи, уточнява Алексиев. Плановете за реконструкция на гарата включват и организиране на връзка с метрото. "Идеята е да има единен информационен център. Оттам директно от обществения транспорт ще се минава и ще се излиза на пероните. Там ще инсталираме машини за електронна продажба. Искаме устройствата да издават билети както за влак, така и за метро и автобус. Точно това е важното - да има интермодалност, а не човек да обикаля по различни каси и да се чуди от къде да си купи билет", изтъква още Алексиев. 

В интервю за "24 часа" евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски споделя, че разумът, не емоцията, е повлиял на решението й да напусне СДС. "Когато се чувстваш свързан с нещо толкова силно, когато то е било смисълът на половината ти живот, лесно можеш да останеш в плен на илюзиите. В политиката има моменти, когато, за да продължиш достойно напред, трябва да преодолееш себе си. Чувствах се така, сякаш късах нещо от себе си", споделя Нейнски. 

СДС стигна до това положение, защото в ръководството на съюза се внедряваха хора, пратени от БСП, коментира в интервю за"Преса" академик Благовест Сендов. "Навремето някои смятаха, че ще създадат опозиция, която ще си управляват. И такива хора - от тези, изпратените, ги има още по върховете на сините", смята Сендов.
 
Колко овце и потури може да се преброят срещу 300 000 лева? Това пита на първа страница "Стандарт". Отговорът го знаят единствено във фонда за научни изследвания. Ръководството му е отпуснало солидната сума за проект, които ще изследва брутния вътрешен продукт и стандарта на живот по родните земи от 1500 до 2000 година. Парите ще бъдат усвоени от екип от Софийския университет, начело с декана на Историческия факултет доцент Пламен Митев.

 "Жертви сме на кухи фирми и калинки", отбелязва в интервю на вътрешна страница Виктор Атанасов от Физическия факултет на Софийския университет. Във фонда "Научни изследвания" корупцията и нагласените конкурси са за милиони. "Всеки може да ги види, те са на сайта на фонда, който би трябвало да финансира фундаменталната наука. А голяма част от заглавията на тези изследвания са смехотворни", посочва Атанасов. 

С около 40 на сто са намалели студентите за 22 години преход, показва статистика, отразена от "Преса". 280 000 са младежите, които в момента учат за магистърска или бакалавърска степен у нас. Преди 1990 г. във висшите училища те са били 500 000, показват данните на просветния синдикат към КНСБ. Причината за рязкото намаляване е не само стряскащата демографска тенденция. Много младежи предпочитат да се образоват зад граница.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати