20 Април 2024 г. Събота

Безработицата с нов ръст през октомври

2012-11-30 14:09:59

До 12,6% се е увеличила безработицата в България през октомври, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Направена е и лека възходяща ревизия на данните за безработицата за месец септември. Нивото й е било 12,5%, а не 12,4%, както показваха предварителните оценки.

Наскоро Агенцията по заетостта също отчете ръст на безработицата през октомври, но заради различната методология, по която прави изчисленията, данните съществено се разминават с тези на европейската статистика. Според ведомството през октомври безработицата у нас се е увеличила до 11% след приключването на летния сезон.

Безработицата в еврозоната през октомври е нараснала до 11,7%, а в целия Европейски съюз (ЕС) – до 10,7%.

Близо 26 млн. души в Еврообщността са били без работа през октомври, като от тях над 18,7 млн. са от държавите от еврозоната. В сравнение със септември броят на безработните е нараснал с 204 хил. души в ЕС и със 173 хил. - в еврозоната.

Австрия остава страната с най-ниска безработица в ЕС – 4,3%, следвана от Люксембург, където нивото на показателя е 5,1%. В Германия безработицата е била 5,4%, а в Холандия – 5,5%.

На другия полюс са Испания и Гърция, където безработицата е била съответно 26,2% и 25,4%, но данните за южната ни съседка са от август.
Безработицата в Естония, Литва и Латвия продължава да се понижава с най-бързи темпове, а в Гърция, Кипър, Португалия и Испания – да се повишава най-сериозно.

Продължава да расте и безработицата сред младежите до 25 години, сочат данните. През октомври безработните младежи в целия ЕС са били близо 5,7 млн. души, от които над 3,6 млн. са от държавите от еврозоната.
Нивото на младежката безработица средно за еврозоната е било 23,4%, а за целия ЕС – 23,9%. В България младежката безработица е надвишила 30% през октомври.

Най-ниска е младежката безработица в Германия (8,1%), Австрия (8,5%) и Холандия (9,8%), а най-висока – в Гърция (57%, като данните са от август) и Испания (55,9%).

В отделен доклад Евростат съобщи, че според предварителните оценки инфлацията в държавите от еврозоната за ноември се е понижила до 2,2%. Окончателната оценка на статистическата служба ще бъде публикувана на 14 декември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати