24 Април 2024 г. Сряда

Депозираха кандидатурата на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия

2012-11-30 13:47:41

„Патриот” извади държавата и СДС от конституционната криза. Тримата независими депутати Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Валентин Николов депозираха кандидатурата на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия. 

Тримата депозираха номинацията й в деловодството на парламента. Самата Гугушева дойде в парламента, но не застана пред медиите. Остана в стаята на независимите, докато те обясняваха пред медиите причините да я номинират. 

Началото на пресконференцията започна с гаф, след като единият от вносителите – Димитър Карбов, обърка името й. 

„Внесохме номинацията на прокурор Гогошева” На прокурор Гугушева, извинявайте, за конституционен съдия.” 

Независимите депутати, които влязоха в парламента като депутати на ”Атака”, обясниха, че от името на сдружение „Патриот” и от името на НИС на СДС внасят кандидатурата.

„Бяхме подробно запознати с нейната автобиография и с това, че тя е безупречен и компетентен прокурор, с дългогодишен стаж в съдебната система”, обясни Карбов. 

Изтъкнати бяха и отличията, които тя е получила по време на професионалното си израстване. Кандидатурата е надпартийна, обясняват в мотивите си независимите. 

Тримата бяха засипани от въпроси от медиите. На въпроса дали са се запознали с обстоятелството, че Гугушева  има апартамент, който тя е получила като дарение, отговори Валентин Николов. 

„Аз лично се срамувам да правим всичко възможно да окепазяваме всеки един. Ние сме поставени пред сериозни криза пред Конституционния съд и ако трябва да бъде национално отговорни политици, трябва да сложим край на тази криза”, заяви той. 

„Нека да има състезание и дебати, ние се възползваме от правото си на народни представители и внасяме формално кандидатурата”, обясни Валентин Николов. 

И допълни, че Емил Кабаиванов лично поема политическата отговорност за кандидатурата на Галя Гугушева. 

Независимите обясниха, че с кандидатката са говорили вчера, „защото трябваше да ни я представят”, обясни Валентин Николов.  Всичко, което тя има като имоти и публично достояние.” 

„В България Исус Христос да извадят, също ще му намерят причини”, взе думата за първи път третият независим депутат, който също с подписа си входира предложението за Гугушева, Огнян Тетимов.

 

„Имотът, който е малък апартамент, е дарение от сина й. Синът й става семеен и той дарява апартамента и отива да живее в друго жилище. Ние сме я питали и тя ни каза точно това”, защити авторитета на прокурор Гугушева Тетимов. „Сигурни сме в нейния авторитет, защо да не сме сигурни”, заявиха още независимите. 

На въпроса кога от националисти са се събудили демократи, Валентин Николов обясни, че 10 години е бил член на СДС и общински съветник от партията, включително и член на Националния съвет на сините.

 „Като такъв напуснах през 2001 г. заради господин Костов“, заяви той. 

Димитър Карбов обясни, че вчерашното решение да подкрепят кандидатурата на СДС е плод на разговори, които водят от по-дълго време с „Раковска 134”. 

„Това е в следствие на едни разговори, които водим от 16-ти май”, обясни Карбов. Именно тогава в СДС решиха да не продължават да работят във формата „Синя коалиция” с ДСБ на Иван Костов, добави той. 

Карбов потвърди, че той и двамата му колеги ще заявят принадлежност към СДС с лидера Емил Кабаиванов и ще пренасочат субсидията си към синята централа. 

Независимите нарекоха съвпадение вчерашното споразумение със СДС и издигането на кандидатурата за конституционен съдия. 

Депутатите от „Синята коалиция” се въздържаха от коментар на внесената кандидатура. Единственият, който се съгласи да коментира темата, беше изключеният Ваньо Шарков. 

„Разбраха се няколко неща - че ние тримата, изключени от партията, сме били сменени още май месец т.г., а другите независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, сега ще трябва да направят това към СДС, за да пренасочат субсидията си. А една такава смяна може да покаже само докъде стига глупостта на хората, които ръководят синята партия”, коментира Шарков. 

От ГЕРБ не бързат да коментират дали ще подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева. Председателят на управляващата партия в парламента Красимир Велчев обясни, че въпросът трябва да бъде подложен на обсъждане от Контролния съвет на партията.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати